Verdensberømt havseiler er død
Verdensberømt havseiler er død

Verdensberømt havseiler er død

Den doble Whitbread-vinneren Conny Van Rietschoten er død, 87 år gammel.

Publisert

Conny Van Rietschoten fikk seilingen inn med morsmelken. Allerede som treåring var han med ut i familiens 12 mR, «Copeja». Faren var en ivrig regattaseiler og hele familien hadde tur- og regattaseiling som sin store hobby. Å seile i Nederland betyr ofte å legge ut på åpent hav i Nordsjøen, beryktet for strømsjø og krappe bølger over grunt vann. Unge Conny ble derfor tidlig en erfaren havseiler.

Van Rietschoten startet sin internasjonale regattakarriere i Drake-klassen. Han ble snart en av de beste drakeseilerne i Nederland. Etter hvert deltok han også i internasjonale regattaer, blant annet på Hankø i Norge.

Mens de fleste andre utlendingene kom til Hankø med båtene på trailer, seilte Conny Draken fra Nederland, strake veien fra Rotterdam til Hankø. Det ble en ren overlevelsesseilas fordi et dypt lavtrykk ga vind av storm styrke. Draken er ingen havseiler, men selv om det holdt på å gå galt flere ganger kom båten frem og deltok i Hankø-regattaen.

Vant to Whitbread Race

Van Rietschoten deltok første gang i Whitbread-racet i 1978, samme år som Peder Lunde jr. og Stig Hatlo var med som de første nordmenn i «BergeViking», en standard Swan 57. Også Rietschoten satset på Sparkman & Stephens som konstruktør og Nautor som byggeverft. Hollenderen valgte en 65 fots båt som fikk navnet «Flyer». Båten var en videreutvikling av standardbåten Swan 65, «Sayula II», vinneren av den første Whitbread-regattaen i 1974.

Til Whitbread-starten i 1981 stilte Rietschoten med en ny «Flyer»: en 76 fots maxi sloop konstruert for slør og lens og for å bli første båt i mål på alle etappene. Det ble en ny seier for hollenderen, men denne gangen hadde han hard konkurranse helt til mål fra Peter Blake fra New Zealand som seilte sin 68 fots «Ceramo New Zealand». Conny fikk både «Line honors» og overall-seier på handicap.