Tønsberg tester fyrlykt

Fyrlykten «Blyanten» ertsatter lykt i Tønsberg etter testing på Svalbard.

Publisert

HOVEDBILDE: «Oljevern 03» og Litus Lux i Tønsberg. Foto: Lars Ole Gotteberg Bortne/Kystverket.

Den såkalte «Blyanten» eller Litus Lux, som tidligere er installert som et testobjekt på Svalbard, ble nylig uke satt opp i Tønsberg. Fyrlykten erstatter Tønsberg Havnevesens plastlykt, Fyrlykt Nordbyen.

Fyrlykten som går under navnet Litus Lux er foreløpig et testobjekt, men vil etterhvert muligens bli et kjent landemerke langs Norges langstrakte kyst.

Litus Lyx-lykten som nå er satt opp i Nordbyen, rett utenfor Tønsberg sentrum, er den første i sitt slag i fastlands-Norge. Den nye fyrlykten er høy og slank i forhold til den gamle som den nå har erstattet. Samtidig overtar Kystverket eier- og driftsansvar for den nye lykten.

Litus Lux blei utviklet i 2010 for å teste ut en ny type fyrlykter som har minimale vedlikeholdskostnader. Det var behov for en ny og moderne design som ikke avvikte så mye fra de tradisjonelle fyrlyktene. Det skulle være uavhengig av 220V og også ha gode egenskaper som et dagmerke.

Lykten er bygget i glassfiberarmert vinylester laminert på 20mm Divinycell-kjernemateriale. Byggeteknikken gir lav vekt og stor stivhet.Lanternen består av  LED 350 ODSL fra Sabik og lykten er utstyrt med fire av kystverkets standard solcellepaneler med 75 W på hver.

 

Powered by Labrador CMS