Vestlandet banker Østlandet i soloseilas
Vestlandet banker Østlandet i soloseilas

Vestlandet banker Østlandet i soloseilas

Langt flere vestlendinger vil seile soloseilas. Forholdet er 46–19.

Publisert Sist oppdatert

46 seilere er så langt påmeldt til Bergen Singlehanded, men arrangøren, Bergens Seilforening, har et godt håp om å passere 60 deltagere innen påmeldingsfristen løper ut 30. august. Til Zhik Skjæløy OneStar uken etter er det derimot kun påmeldt 19 seilere så langt.

I 2014 var de to regattaene jevnstore, men så langt står det altså 46–19 i vestlendingenes favør.

HØSTSESONGEN I GANG. Shorthanded-seilernes høstsesong er i år mer omfattende enn noensinne, og den er blitt forsterket med flere arrangementer.

Det første har allerede funnet sted, CSF Race Weekend i Kristiansand. Der vant Ove Bessesen fra Lillesand sammen med en på resultatlisten ikke navngitt makker. Syv lag deltok i dene første tellende rankingregattaen på Sørlandet.

Denne helgen står Hollænderseilasen for tur med 32 lag, og med start i Son kan dette bli en fin oppkjøring til årets store nyhet: NM i shorthanded-seiling samme sted. Hollænder’n har vekttall 0,75 på SEILmagasinet Shorthanded-ranking, mens NM har fått 1,0.

NM-arrangørene håper på over 40 deltagere, hvilket betyr at de kan dele feltet i to og kåre to norgesmestre. I NM vil man praktisere en annen klasseinndeling som i stedet for å basere seg på måltall, vil ta utgangspunkt i båtenes faktiske lengde. Dette for å gi mer homogene felt på de to baneseilasene, der man også har planer om å benytte tretalls-systemet som NOR Rating gir anledning til.

KOLLISJON MED NM. Samtidig med NM i shorthanded i Son avholder vestlendingene sin store soloseilas, Bergen Singlehanded. Soloseilas er det også i Bodø denne helgen, Bodø Singlehanded. Og så kommer Zhik Skjæløy OneStar som den tredje soloseilasen denne høsten, og det er i soloseiling man virkelig får svar på hvem som er de aller dyktigste shorthanded-seilerne.

Samtidig med Zhik Skjæløy OneStar 12. september, vil det også være shorthanded-seilere i aktivitet i Molde. Da går Spectra Marine Molde Doublehanded.

Årets siste regatta for shorthanded-seilerne finner sted på Nesodden – som vanlig – ved North Sail Nesodden Høstcup.

Parallelt med høstens mange enkelt-arrangementer skal også Henri Lloyd Doublehanded Serie avgjøres 7. september. Det er en serie over fem seilaser som startet i våres, og sammenlagt-resultatet teller på SEILmagasinet Shorthanded-ranking.

TOPPSEILERE I HOLLÆNDER’N. En del av Norges best rankede shorthanded-seilere stiller til start, og blant dem er ikke minst paret Anne og Arild Heldal fra Røyken, som så langt i sesongen ligger best an til å kapre tittelen Årets Shorthanded-seiler. Elling Rishoff fra Asker er en annen topp-scorer som stiller til start. Han ligger på 2. plass på over all-rankingen og på 8. plass over Årets shorthanded-seilere.

Se listen over Årets Shorthanded-seilere 2015.

Nummer fire på rankingen, Rune Aasberg fra Bundefjorden, er på plass i Hollænderseilasen, mens 10. mann på listen, Per Ottar Skaaret fra Asker, gjør et slags «shorthanded-comeback» etter å ha holdt en lav profil tidligere i sesongen.

19. september vil det hele være avgjort på Nesodden, men før det er det ennå mange shorthanded-poeng å seile om.