VINNER: «Fri av Fjærholmen» er overall-vinner i Hollænderseilasen for tredje år på rad.
VINNER: «Fri av Fjærholmen» er overall-vinner i Hollænderseilasen for tredje år på rad.

Ny overall-vinner

Etter mer enn to måneders utveksling av e-poster og telefonsamtaler endret KNS overall-vinneren av seilasen.

Publisert Sist oppdatert

Overall-vinneren i Færder- og Hollænderseilasen kåres ved å beregne hastigheten per nautisk mil korrigert for måltall. Derfor vil beregningen av løpsdistansene være avgjørende når overall-vinneren skal kåres. På premieutdelingen i Son ble Expressen «Excalibur» utropt som overall-vinner. Per Butler Wang som seiler på «Fri av Fjærholmen» som har vunnet Hollænderen over all de siste to årene besluttet å etterprøve de målte banelengdene. Han mente det var så tett mellom båtene at en endring i distansen lett kunne slå ut i deres favør.

Etter to og en halv måned med e-post- og telefonutveksling mellom Karl Kjørstad i KNS og Butler Wang, ble det 26. november holdt en høring på KNS' kontor som resulterte i at «Fri av Fjærholmen» fikk godtgjørelse og ble utropt som vinner av Hollænderseilasen 2019.

Feil banelengde

I KNS' opprinnelig kalkulasjon er det benyttet feil banelengder. Feilen Butler Wang oppdaget er at den minste banen ble målt til for lang distanse, hvilket gjør at snittfarten på «Excalibur» ble oppgitt for høy. Ved bruk av riktige banelengder vinner «Fri av Fjærholmen», i år for tredje gang på rad.