Holcim PRB med ny 24-timers rekord. 11th Hour Racing i kollisjon, trolig med hval

Rekordforhold i Nordatlanteren gjorde at rekorden til 100-fots «Comanche» falt.

Publisert Sist oppdatert

Rapport kl 2300 UTC 26. mai - vil bli oppdatert fredag morgen.

Skipper Kevin Escoffier og hans «Team Holcim-PRB» har knust eksisterende 24-timers rekorder i monohull-klassen. Den første rekorden til å falle var The Ocean Race-rekorden på 602 nautiske mil, satt i det siste Volvo Ocean Race av Simeon Tienponts «Team AkzoNobel». Noen timer senere ble også rekorden for monohull totalt, 618 nautiske mil, satt av 100 foteren «Comanche» i 2015, slått. Klokken 2300 UTC torsdag kveld hadde «Team Holcim-PRB» logget 630 nautiske mil på 24 timer, og vil trolig øke denne distansen ytterligere over natten.

Det gir en snittfart på over 26 knop. 630 nm er en distanse som fra Bergen til Tromsø.

Forholdene har vært tilnærmet perfekte for rekordseilas, med i 25-27 knops vind aktenom tvers og relativt flatt vann.

Faktisk spådde Escoffier dette resultatet tidligere på dagen:

– Igår tok vi igjen en værfront. Vi passerte foran den og nå følger vi den på styrbords halser, noe som gir oss høye hastigheter. Sjøen er flat, noe som gjør seilingen komfortabel. Fortsetter det slik, slår vi 24-timersrekorden igjen.

THE OCEAN RACE: Feltet er over halveis, og har 1 300 nm igjen til Aarhus.

«11th Hour Racing» i kollisjon

«Team Holcim-PRB» har ikke vært alene om rekordseilas. Faktisk var «11th Hour Racing Team» først inn i de gunstige forholdene og dermed også de første til å sette ny rekord. Distansen på 611 nautiske mil er desto mer bemerkelsesverdig med tanke på at teamet rapporterte en kollisjon med det mannskapet mistenker å være et sjøpattedyr eller megafauna. Båten bråstoppet og to av mannskapene kom til skade. Trimmer Charlie Dalin (FRA) fikk mild hjernerystelse, og media mannskap Amory Ross (USA) har skadet skulderen.

Regattaens lege, Dr. Spike Briggs har snakket med seilerne ombord på båten via satellitt telefon og har foreskrevet smertestillende midler, ro i køya og rikelig med vann for å hydrere, og overvåker situasjonen nøye. De to seilerne er rapportert å være komfortable.

Knapp ledelse

Kl 0500 UTC idag leder «11th Hour Racing Team» med 10.6 nautiske mil på «Holcim PRB» som imidlertid hold to knops hurtigere fart. «Team Malizia» på 3. plass ligger 66.1 nm bak. Den ledende båten har 1350 nautiske mil igjen til Aarhus.