REKORD: Thomas Ruyant er nå tatt steget opp som favoritt til å vinne Vendee Globe med start til neste år.
REKORD: Thomas Ruyant har nå tatt steget opp som favoritt til å vinne Vendee Globe med start til neste år.

Først rekord, så bråbrems

Thomas Ruyant satte ny solo 24-timers rekord med IMOCA, så startet problemene.

Publisert Sist oppdatert

Deltagerne i Retour à la Base har rundet høytrykket, og hengt seg fast i et digert lavtrykk som tar dem østover mot Azorene og Frankrike i rekordfart.

Mellom klokken 1430 UTC søndag og 1430 UTC mandag seilte Ruyant med båten «For People» 539,94 nautiske mil med sin nye Koch-Finot Conq. Han seilte dermed lengre enn Alex Thomsons rekord, satt under Vendee Globe i 2017.

Ruyant vant Transat Jacques Vabre. Da seilte han sammen med  Morgan Lagravière.

539,94 nautiske mil tilsvarer 999,97 km, eller distansen å seile fra Oslo til Molde. Thomas Ruyant holdt en snittfart på 22,5 knop under rekorddøgnet.

650 nm med mannskap

Rekorden for enskrogsbåter er også satt med en IMOCA. Under The Race, 26. mai 2023 slo Kevin Escoffier og hans «Team Holcim-PRB» rekorden til 100-fots «Comanche». De klokken inn hele 640,48 nm på 24-timer, som gir en snittfart på 26,68 knop. 

«Team Malizia» samme døgnet marginalt lengre, 640,70 nm, men ikke med stor nok margin til å sette ny rekord i følge WSSRC-regelverk. 

REKORD: Thomas Ruyant har satt ny 24 timers rekord med sin IMOCA «For People».
REKORD: Thomas Ruyant har satt ny 24 timers rekord med sin IMOCA «For People».
LEDER: Yoann Ricomme tok sølv i Transat Jacques Vabre, og leder Retour a la Base.
LEDER: Yoann Ricomme tok sølv i Transat Jacques Vabre, og leder Retour a la Base.

Bråbrems

I går kveld skulle Thomas Ruyant jibbe for å seile nordover, og enda dypere inn i lavtrykket. Jibben gikk ikke etter planen. Det oppvippbaret roret på styrbord side ble presset opp gjennom en del av dekk akter, og det ble i tillegg en rift i storseilet. Dette har ført til at soloseileren har bremset ned farten, og forsøker å reparere, i stedet for å presse fart.

Thomas Ruyant lå på en tredje plass da skadene oppstod. Nå har han falt til sjette plass. Helt bråbrems har det derimot ikke vært. Hans fart er i øyeblikket 11 knop, mens konkurrentene rundt i seiler 18- 22 knop. 

TRACKING: Feltet har seilt seg opp i lavtrykksbeltet som gir våt, mørk og kald seilas hjem.
TRACKING: Feltet har seilt seg opp i lavtrykksbeltet som gir våt, mørk og kald seilas hjem.

Søsterbåt i tet

Det er nå Yoann Richomme, Jérémie Beyou og Sam Goodchild som sloss i front. Yoann Richomme seiler sen østerbåt av den til Ruyant, men har et annet seilprogram. Sam Goodchild seiler Ruyants gamle båt, og er på samme lag som Ruyant. Yoann Richomme ligger lengre nord, og kan kanskje henge på lavtrykket lengre.

Vinden vil nå avta, mens det kommer et nytt lavtrykk om to døgn. Det er ventet at feltet skal gjennom tre kraftige lavtrykk før de er trygt tilbake i Lorient.

Det deltar 32 båter i soloregattaen fra Martinique, en viktig regatta for å kvalifisere seg til Vendée Globe.