Tett avslutning av Transat Jaques Vabre

IMOCA-klassen krysset mållinjen som perler på en snor i Martinique søndag. Seieren gikk til «For People».

Publisert Sist oppdatert

Thomas Ruyant og Morgan Lagravière med «For People» tok seieren fire timer foran søsterbåten «Paprec Arkéa» med Yoann Ricomme og Yann Eliès, som bare var noen minutter foran Sam Goodchild og Antoine Koch i «For the Planet». 

«For the Planet» og «For People» er et lag, og dette laget er nå blitt favoritter til Vendee Globe som starter om ett år. Antoine Koch, som ble nummer tre, har tegnet de to båtene som vant. «For the Planet» er Ruyants gamle båt.

Ingen selvfølge

Thomas Ruyant og Morgan Lagravière var med fra start, men lå bare som nummer 11 for en uke siden. Da gjorde de et veivalg, mer øst enn sine konkurrenter. Da valgte 11 båter å dra vestover, som ga dem mer fart. Modellene viste at dette valget kunne bli så mye som ett døgn raskere. Men valget til vest var mer usikkert, og ville bli tøffere. Kryss gjennom lavtrykk i stede for lens i passatvind.

Mye tyder på at mange som valgte det trygge sporet i passatvinden gjorde det for å spare båten. 30. november starter soloregattaen som skal ta båtene hjem igjen. Begge disse to regattaenr er viktig for kvalifiseringen til Vendee Globe.

Justine Mettraux og Julien Villion i «Teamwork.net» som gikk vest, og tok ledelsen, kom inn som båt nummer seks, og tapte ikke så mye. Andre båter som gikk vest tapte mye mer.

– Vi vurderte å gå vest, men fryktet det ville bli for tøft. Vi fulgte «Teamwork» da de seilte en mer nordlig rute. De gjorde et bra forsøk, og det kan hende at tjente på valget, mente Thomas Ruyant etter målgang.

.

RASKEST: «For People» vant Transat Jacques Vabre 2023.
SØLV: «Paprec Arkéa» ble nummer to.
BRONSE: «For the planet» ble nummer tre, Riuants gamle båt.
VINNERNE: Fra vestre, Yoann Ricomme, Antoine Koch Sam Goodchild, Thomas Ruyant, Yann Elies og Morgan Lagravière-

Hadde en fartsfordel

Det var «Charal» med Jérémie Beyou og Franck Cammas som ble den store taperen. De ledet ragattaens første del, og ledet også feltet som gikk sydover. «Charal» ble til slutt nummer fire, plassen foran Sam Davies og Jack Boutell i «Intiatives Coeur».  Sam Davies ble beste kvinnelige skipper. 

Trackingen viser at «For People» seilte lavere med samme hastighet, og var også heldigere med jibbene på vei over Atlanterhavet.

Yoann Ricomme i søsterbåten «Paprec Arkéa» mener også at Thomas Ruyant var raskere, selv om båtene er like. Seiloppsett kan være annerledes. «For People» bruker seil fra North. «Paprec Arkéa» har seil fra Incidence.

– De nye båtene er ulike fartsmessig. Min gamle båt jobbet hardt, og var i mål bare 4-5 timer bak oss. Antoine Koch gjorde mye for å utvikle båten jeg seilte. Han er et stort talent. Nå er det flere gode designere, og det er bra, sa Thomas Ruyant til pressen i Martinique.