OPPLEVELSER: Selv om man ligger bak i feltet er fordelingen av flotte naturopplevelser lik til alle deltagerne i Rustad Sails TwoStar.

Tidlig målgang for shorthanded-seilerne

Rustad Sails TwoStar nærmer seg slutten. De første båtene har nå bare strekket fra Færder til Hankø igjen.

Publisert Sist oppdatert

Flere vindskift og perioder med vindstille har vært utfordringen for deltagerne i Rustad Sails TwoStar i år, mer en høy sjø og kraftig vind. Strategi og riktig veivalg, god båtfart og ikke minst utholdenhet og konsentrasjon har vært utslagsgivende. Dessuten har nok også hell spilt en faktor, og ofte er det slik at båtene i tet får en størst porsjon av det – ikke minst når det er de som får endringene først.

Slik var det på vei sørover mot Jomfruland da vinden dreide fra å være en nordlig bris, via vindstille til sønnavind – en liten rest solgangsbris fredag kveld. Og når de hadde rundet og var på vei nordover igjen, dreide vinden fra sør – via litt ny vindstille, men ikke så lang denne gangen – til en østlig bris. Det gjorde at båtene i tet fikk mindre kryss enn båtene lengre bak i feltet. Med andre ord gjaldt regelen om at de «rike blir rikere».

Øyvind og Morten Knudsen fra Moss (First 34.7) har hele veien hatt et godt grep om tetposisjonen i klassen for de minste båtene, og har ligget fremst i store deler av regattaen. Med seg har de hatt Vidar Moe og Tormod Lie fra Fredrikstad (Humphreys 30) igjennom hele regattaen, mens Børre Søraas-Sæther og Olav Mork Bjørnås fra Nesodden (Elan 37) har seilt seg opp i feltet og er nummer to, mens båtene i denne klassen kl 09 lørdag morgen er på vei mot runding ved Torbjørnskjær. Deretter går ferden mot Tristeingrunnen og så til mål på Hankø.

SEILmagasinets deltagere, Axel Nissen-Lie og Eira Naustvik, ligger sist i feltet i sin Sun Fast 3200.

– Vi har gjort alle feilene som vi kunne ha gjort. Slik blir det når båtfarten ikke har vært som vi hadde håpet. Særlig i lett vind. Det koster å ligge bak. Vi fikk vinden sist, og fikk æren av en lang kryss til Færder fra Jomfruland. Men vakkert er det, sier Axel Nissen-Lie.

I den store klassen har Anette Melsom Myhre og Morten Christensen fra Oslofjorden Seilklubb ligget i tet på korrigert tid under hele regattaen. De har i sin X-41 seilt jevnt med Per Ottar Skaaret og Øybvind Brudevoll fra Asker i deres atskillig større X-50. Det har gitt duoen fra Oslofjorden en god ledelse på korrigert tid.

Nummer tre i klassen for de største båtene er Per Sortedal og Roar Halvorsen fra Brevik i deres Aquatich 40.

Følg innspurten på trackingen:

Stor klasse

Liten klasse

Ifølge yr.no skal vinden stå utover formiddagen, men dreie fra øst mot nord.