37. America's Cup - AC40 trening

Emirates Team New Zealand i tet

Kiwiene dominerte på treningen 

Burling og Outteridge vant alle tre treningsseilasene i Barcelona. I dag er det alvor.

Publisert Sist oppdatert

Den kommende regattaen for AC40 klassen i Spania ble åpnet med tre treningsseilaser torsdag på banen ved Vilanova i La Geltrú. Etter mye gjetning og forhåndsspekulasjoner på bryggekanten ga disse en viss indikasjon på hva man kan forvente seg når selve regattaen starter i dag og avsluttes med finaler søndag

På den offisielle pressekonferansen før seilasene uttalte Tom Slingsby, skipper for «NYYC American Magic»: 

– Det er enormt. Som et lag har vi ikke seilt mye sammen, så det er en siste mulighet til å forbedre seg som et lag og i like båter. Det vill gi oss en mental fordel å vite at laget vårt kan slå laget ditt i like båter. Det mentale spillet er veldig viktig i America's Cup, sa Slingsby

Viser muskler

Fra første start var det «Emirates Team New Zealand» som viste muskler da de krysset linjen i perfekt time-on-distanse. Derfra kunne de seile sitt eget løp. Det samme gjentok seg i alle tre løpene, men de måtte jobbe hardt til tider for å stå imot utfordringene fra både «American Magic» og «Luna Rossa Prada Pirelli». Kiwiene ledet av Peter Burling og Nathan Outteridge behersket imidlertid de marginale forholdene for foiling med mindre enn 10 knops vind bedre en konkurrentene.

Etter seilasene bekreftet Burling disse utfordringene: 

- Bare å holde båten på folien i dag da vinden falt under seks knop var nøkkelen, og gutta gjorde en god jobb gjennom dragene og manøvrene. Vi fikk noen fine baner, god fri vind og nå gleder vi oss bare til å komme i gang med kappseilasene, noe vi har siktet mot som gruppe i lang tid. Vi har hatt en enorm utvikling i programmet og mer enn halvparten av lagets fokus er å sørge for at vi har en båt rask nok til å vinne America's Cup. Denne bekreftelsen på at vi er nær toppen er flott og vi får ikke mange muligheter til å trene på å kappseile, så disse seilasene har gitt oss mye.

Start i treningsseilas

For de andre lagene var det en dag med blandet hell. «NYYC American Magic» så rask ut i åpningsseilasen og etablerte seg raskt som eneste utfordrere til kiwiene, mens «Luna Rossa Prada Pirelli» alltid var der med flotte starter og konsistens gjennom sine manøvrer. Til syvende og sist sviktet båthastighet, flaks og beslutningstaking i avgjørende øyeblikk hos amerikanerne og italienerne, men de neste tre dagene, når det virkelig gjelder bør vi forvente tett kamp.

Mangler timer

Utenfor de tre beste lagene var det en dag med blandede resultater, glimt av prestasjoner, men med en gryende erkjennelse av at nivået til de tre beste var høyere. Ben Ainslie, skipper på INEOS Britannia var realistisk, og sa: 

– Mye å ta igjen for oss og det handler det om å få innstillingene riktige. Mangelen på tid vi har hatt i båten gjør at vi foreløpig er et stykke unna disse andre lagene. Vi er definitivt bekymret for det, og vi brukte en og en halv time ekstra etter seilasene der ute på å prøve å finne ut av det, og den gode nyheten er at vi kan lære av disse andre lagene som er litt mer polert i båten for å tette gapet – det er det vi må gjøre, sier han.

Se seilasene her