FRANSKE: Stephane Kandler og Bruno Dubois står bak K-Challenge.

America’s Cup utvides med en fransk utfordrer

Nå blir det fem utfordrerlag mot New Zealand under America’s Cup i Barcelona i 2024.

Publisert

Utfordringen fra det franske laget, ledet av Stephane Kandler og Bruno Dubois er akseptert av forsvareren Royal New Zealand Yacht Squadron.

Stephane Kandler og Bruno Dubois står bak K-Challenge med støtte fra seilforeningen Société nautique de Saint-Tropez. K-Challenge stod også bak en fransk utfordring i 2007 da America’s Cup ble seilt i Valencia.

Langt bak

K-Challenge må starte med blanke ark, og har ingen treningsbåt, mens de andre konkurrentene alt er ute å trener. Det italienske og det britiske laget har satset på å utvikle en ny mini treningsbåt på 40 fot, mens USA og Sveits benytter en ombygget båt fra forrige race til å trene.

37. America’s Cup

America’s Cup er den eldste pokalen i internasjonal sport med historie tilbake til 1851. Det startet med en regatta rundt Isle of Wight i Storbritannia, en pokal amerikanerne vant, og klarte å holde på pokalen helt frem til 1983 da Australia som første utfordrer klarte å slå den Amerikanske forsvarer båten. Opp gjennom tiden har det blitt benyttet ulike båttyper, båter som har utviklet seilsporten og teknologien rundt seiling. Regattaen fikk en pause rundt andre verdenskrig, og de enorme J-Class yachtene ble erstattet med 12-metere.

Disse ble erstattet med IACC-båtene på 90-tallet til 2007. I 2010 utfordret Golden Gate Yacht Club vinner Société Nautique de Genève med en enorm trimaran som banket forsvarerens katamaran.

Fra 2013 har vi hatt båter som foiler, først AC72, katamaraner på 72 fot, så AC50 i 2017, katamaraner på 50 fot. I 2017 vant New Zealand, og anerkjente utfordreren fra Italia som ønsket seg enskrogs båter. Det fikk de, men med foiler. AC75 ble født, og benyttet i 2021. Båttypen skal også benyttes i 2024, men i tillegg er AC40 utviklet, en 40-fots entype basert på samme idé som sin storesøster.

Lagene kan bare bygge én ny AC75, men utvikler også en 40-fots treningsplattform, disse båtene går under benevnelsen LEQ12

37. America’ Cup skal foregå i Barcelona med første seilas 12. oktober. Før dette vil utfordrerne konkurrere om å bli det laget som skal møte forsvareren, New Zealand. Det er fem utfordrerlag, fra USA, Storbritannia, Sveits, Frankrike og Italia.

.