AMERICA'S CUP: New Zealand slo Italia under 36. America's Cup som ble holdt på New Zealand.

Datoen for America’s Cup er klar

12. oktober 2024 starter det 37. America’s Cup i Barcelona.

Publisert Sist oppdatert

Selv om det er New Zealand som har pokalen, så skal neste America’s Cup foregå i Europa. New Zealand er utfordret av fire lag, fra USA, Storbritannia, Sveits og Italia. Tre av lagene deltok også under 36. runde, mens Sveits er tilbake, og deltar for første gang med en foilende båt.

Publikumsvennlig

Både datoer og område hvor lagene skal holde til ble i dag kjent. Lagene blir tildelt plass i Capitán Marítimo, Barcelonas fritidsbåthavn, og seilingen skal foregå langs byens strand. Det skal gjøre det mulig for tilskuere å følge seilasene bare noen hunder meter fra land. Det blir også opprettet soner langs banen for fritidsbåter som vil følge regattaen.

DATO: Det hele starter 12. oktober 2024 og kan vare helt til 27. oktober.
BYSTRANDEN: Publikum kan følge America's Cup fra stranden. Lagene får plass i fritidsbåthavna.

Kvinner og menn

Det er det det beste utfordrerlaget som møter Emirates Team New Zealand 12. oktober 2024. Før det har det vært en tøff kamp mellom de fire utfordrerne.

Det er det laget som først får syv seiere som vinner, så det kan bli opp mot 13 seilaser. Det vil være to seilaser per dag, men også noen pauser og reservedager. America’s Cup kan vare helt ut til 27. oktober om lagene er jevne, og det er ustabile seilforhold.

16. oktober blir det kvinnenes finale. Det blir en egen regatta for kvinner i AC40, som er en entypebåt med mannskap på fire personer.

PÅ PLASS: Alinghi Red Bull Racing har alt fått base i Barcelona og trener i farvannet. Her er det mer sjø enn det var i Auckland under 36. America's Cup.

Større bølger

Det sveitsiske utfordrerlaget Alinghi Red Bull Racing er alt etablert i Barcelona og de trener med New Zealands første AC 75, en båt de har modifisert for neste America’s Cup og har blant annet fjernet baugsprydet.

Det sveitsiske laget har ikke fått det antall timer på vannet de hadde håpet på, og forholdene utenfor Barcelona kan være krevende. Det er mer bølger. I oktober avtar også solgangseffekten, og det er mindre vind.

America’s Cup avsluttes akkurat i tide for Vendee Globe som starter i starten av november i 2024.

37. America’s Cup

America’s Cup er den eldste pokalen i internasjonal sport med historie tilbake til 1851. Det startet med en regatta rundt Isle of Wight i Storbritannia, en pokal amerikanerne vant, og klarte å holde på pokalen helt frem til 1983 da Australia som første utfordrer klarte å slå den Amerikanske forsvarer båten. Opp gjennom tiden har det blitt benyttet ulike båttyper, båter som har utviklet seilsporten og teknologien rundt seiling. Regattaen fikk en pause rundt andre verdenskrig, og de enorme J-Class yachtene ble erstattet med 12-metere.

Disse ble erstattet med IACC-båtene på 90-tallet til 2007. I 2010 utfordret Golden Gate Yacht Club vinner Société Nautique de Genève med en enorm trimaran som banket forsvarerens katamaran.

Fra 2013 har vi hatt båter som foiler, først AC72, katamaraner på 72 fot, så AC50 i 2017, katamaraner på 50 fot. I 2017 vant New Zealand, og anerkjente utfordreren fra Italia som ønsket seg enskrogs båter. Det fikk de, men med foiler. AC75 ble født, og benyttet i 2021. Båttypen skal også benyttes i 2024, men i tillegg er AC40 utviklet, en 40-fots entype basert på samme idé som sin storesøster.

Lagene kan bare bygge én ny AC75, men utvikler også en 40-fots treningsplattform, disse båtene går under benevnelsen LEQ12

37. America’ Cup skal foregå i Barcelona med første seilas 12. oktober. Før dette vil utfordrerne konkurrere om å bli det laget som skal møte forsvareren, New Zealand.

.