Barcelona vertsby for America's cup

Arrangerer de 37. seilaser i september oktober 2024

Publisert Sist oppdatert

Etter mange måneders forsinkelser ble det i går endelig klart at de 37. seilaser om America's Cup skal avholdes i Barcelona. Gårsdagen annonsering kom etter at det i lengre tid har versert rykter om interesse også fra Valencia og Malaga i tillegg til Cork i Irland og Jeddah i Saudi Arabia. Opprinnelig skulle arrangørbyen ha vært klar i september 2021, men komplikasjoner i forbindelse med valg av arrangørby har påført seks måneders forsinkelser. Et tilbud fra New Zealands regjering på 99 millioner New Zealandske dollar, 50 millioner britiske pund var ikke tilstrekkelig til å beholde arrangementet i Auckland.

Lang prosess med følelser

Avgjørelsen er tatt etter en prosess som har involvert både pokalforsvarer Emirates Team New Zealand og Challenger of Record, INEOS Britannia. Denne prosessen har vært lang og fylt av sterke følelser i New Zealand ettersom det er normalt at vinneren forsvarer pokalen i sitt hjemland. Mange reagerer på at forsvareren har tillagt budsjettet til arrangørbyen et betydelig beløp som skal dekke vinnerlagets kostnader til å forsvare pokalen. Det antydes at Barcelona og de katalonske styresmaktene må ut med 70 millioner Euro for å få arrangementet.

Kritikk til Dalton

Emirates Team New Zealands Grant Dalton har fått mye kritikk i hjemlandet for å ville flytte seilasen om America's Cup ut av landet, og det har vært sterke krefter for å kaste ham fra lederjobben i prosjektet. Det har vært hevdet at det på privat hold har vært mulig å finansiere seilasene i Auckland, men da uten Dalton i sjefsrollen. Det har blant annet vært pekt på det uheldige i at Dalton både leder seilerlaget og er sjef for selve arrangementet, og man. ha argumentert for å kutte kostnadene ved å stille lag slik at det burde ha vært mulig for New Zealand å finansiere sitt lag i 2024 uten å måtte gå til det forsmedelige skritt å dytte kostnadene ved å stille lag over på arrangøren.

Spania ikke ny for America's Cup

Spania har også tidligere arrangert America's cup, i 2007 og 2010, da med Valencia som vertsby. Seilasene vil bli husket blant annet på grunn av lite vind i området, noe som førte til mye venting og mange utsatte seilaser. I følge værprognóser for Barcelona skal gjennomsnittlig vindstyrke i september/oktober ligge på på 7-15 knops vind. Seilmagasinet som er representert i juryen for Årets Seilbåt i Europa som i en årrekke har hatt sine avsluttende seilaser i Barcelona på samme tid, har imidlertid erfart at vindforholdene er svært variable, og det kan være store havdønninger utenfor byen, noe som gjør a forholdene ikke er spesielt velegnet for foilende 70 fotere. Barce,lona arrangerte de olympiske seilaser i 1992 og er derfor godt kjent med store seilsportsarrangementer.