Mimring i Drøbak

Windsurfing er 40 år og det ble feiret i helgen. Som en del av feiringen var det å kåre det eldste seilbare brettet

Publisert

Utfordringen som var utlyst denne gangen var å finne frem det eldste seilbare brettet. På stranden dukket det opp fem antikviteter i seilbar forfatning. Dommer var Thor Føyen fra Asker Seilforening, som har vært en pioner og ledende skikkelse i miljøet, siden sporten ankom landet via Solingyachts AS tidlig på 70-tallet. Thor Føyen er pappaen til Thomas Føyen som ble verdensmester på brett på 80-tallet.  Vinneren fikk med seg et helt nytt 2007 Mistral Explosion brett.

Historikken til vinnerbrettet

Windsurfer orginal produsert av Ten Cate fra ca. 1970 – 1973, komplett med teakmbom, seil, finne og kjøl.

Deltaker: Fredrik Bergseth

Brettet stammer fra den aller første produksjonen av Windsurfer. Den nederlandske tekstil bedriften Ten Cate fikk lisens på å produsere den pattenterte ”Windsurfer” for Europa. Dette gjorde de først som en ”gimmick”, men det tok ikke lang tid før de solgte flere brett enn USA. I løpet av de neste 5 årene ble det solgt 150.000 brett i Europa. Denne aller første produksjonen av Windsurfer i Europa, som helgens kandidat var fra, bar preg av at det ikke var en seilprodusent som lagde seilene. De var mest og sammenligne med laken, og ikke av en kvalitet man burde forvente selv i sporten sin barndom.

Vinnerbrettet har ligget på et loft i et båthus i Kragerø de siste 25 årene. Brettets første eier var Jørgen Aaby, som er fetter til Fredrik Bergseth. Brettet ble så solgt til svigerfaren til Fredrik. Og i forbindelse med et hyttesalg kom brettet i fjor tilbake til Asker og henger nå som pynt i taket inne i en låve.

Andre kandidater

Solar Star fra ca. 1974 med eier Tom Engh. Under brettboomen på 80-tallet drev Tom blant annet windsurfingkole på Bogstadvannet. Solar Star brettet hadde innstøpt kjøl.

    Windsurfer nummerert 92687 fra slutt 70-tallet med eier Jacob Preus Kvernberg Helt komplett brett med rigg. Windsurfer var den største klassen i mange år og Norge hadde flere seilere i toppen her i lang tid.

    Windsurfer nummerert 1033861 fra ca. 1980 med eier Lars Øystein Halden Brettet til Lars har vært i aktiv bruk helt siden det var nytt. Fortsatt legges det på taket for å brukes til klassiske freestyle triksing på stille dager.

    Sailboard fra tidlig 80-tallet med eier Sivert og Karl-Magnus Kalvik. Dette brettet ble kjøpt av far Sivert og var i bruk på 80-tallet. I dag har begge sønnene tatt opp sporten og er i full sving med å sikre sportens fremtid.

For mye vind

Dessverre var vinden for sterkt til at det gamle utstyret kunne sette på sjøen, men sesongens første Freak of Speed ble gjennomført på Torkildstranda. Sigurd Skaug seilte i 34 knop og topper listen. Mer om Freak of Speed leser du her:

    Torkildstranda var også stedet for Norges Cup i Formula Windsurfing og med alle de freeride, freestyle og slalomseilerne som hadde møtt frem for å kose seg i vinden, ble dette en skikkelig windsurfingens dag.

Flere fester

Det var gjengen i SrfSnoSk8, avdeling SeaSport som inviterte til kakefest og konkurranse. I 2008 fyller SeaSport, Norges eldste butikk for windsurfing 30 år, og det planlegges en ennå større fest.

Alle bildene er tatt av Rolv Gregersen.