America's Cup utsatt
America's Cup utsatt

America's Cup utsatt

Da Alinghi ikke godtok det siste utspillet fra BMW Oracle og tre andre utfordrere ble i realiteten America´s Cups fremtid kastet ut i det uvisse

Publisert

Det Alinghi eide America’s Cup Management (ACM) meddelte igår offisielt at de 33. seilaser om America’s Cup, opprinnelig planlagt i 2009 nå er utsatt. ACM oppgir uklarheten rundt den pågående voldgiftssaken i New York som årsak. Dommeren har til dags dato ikke fattet noe vedtak i saken der San Francisco’s Golden Gate Yacht Club (GGYC) har innklagd Société Nautique de Genève (SNG) for å ha opptrådt i strid med gavebrevet for pokalen.

 

Saken, som ble fremmet av amerikanerne allerede i juli bestrider validiteten av Club Náutico Español de Vela (CNEV) som signaturberettiget til protokollen for de 33. seilaser om America´s Cup som Challenger of Record. Senere har GGYC tilbudt seg å trekke saken mot at SNG foretok endel endringer i protokollen der reglene for de neste seilasene er inbefattet.

Etter samarbeide mellom forsvarereren Alinghi, ACM og de fem bona fide utfordrerne resulterte tidligere i måneden i et nytt sett av regler som GGYC i hovedsak kunne akseptere. Etter konsultasjoner med tre av utfordrerne, Team New Zealand, Team Origin (GBR) og Team Shosholoza utformet GGYC et tilbud om å trekke saken mot at ACM skulle foreta minimale endringer og presiseringer i dette regelverket.

Da dette tilbudet  ble avvist oppsto det berettiget tvil om ACM i det hele tatt hadde til hensikt å gjennomføre seilaser i 2009, til tross for at det i de siste dagene har inløpt ytterligre to utfordringer, og det ryktes at flere er i støpesjeen, blant den det svenske Victory Challenge.

I gårsdagens meddelelse fra ACM heter det bant annet at fristen for å melde seg på til de neste seilasene om America´s Cup på 15. desember gjelder fortsatt. ACM, SNG og CNEV aventer nå utkommet av voldgiftssaken i New York. Dersom New York Supreme Court avgjør at CNEV er bonafide Challenger of Record og GGYC avstår fra å anke vil ACM foreta de nødvendige regeltilpasninger for en regatta som kan finne sted i Valencia på et senere tidspunkt.

Dersom dom faller i disfavør av CNEV, vil SNG  akseptere Golden Gate Yacht Club tolkninger av Deed of Gift  og møte dem i en båt, mulighens en flerskrogsbåt i America´s Cup seilaser allerede til neste år. Dermed bortfaller alle de øvrige utfordringer og det legges ikke skjul på en sterk kritikk fra enkelte av disse, både overfor Alinghis Bertarelli og BMW Oracles Ellison som begge må ta sin del av ansvaret for å ha ført seilasene om verdens mest prestisjetunge trofé inn i dette uføre. Flere av utførdrerne vil trolig miste sitt finansielle grunnlag som en følge av dette.

Powered by Labrador CMS