Nicholas Fadler Martinsen og Martine Steller Mortensen

Spennende uke for OL-seilerne

De første seilerne på OL laget i Tokyo presenteres onsdag

Publisert Sist oppdatert

-Norges Seilforbund har innstilt det norske OL-landslaget med Helene Næss og Marie Rønningen i 49erFX, Nicholas Fadler Martinsen og Martine Steller Mortensen i Narca 17, Anders Pedersen i Finnjolle samt Laserseilerne Hermann Tomasgaard og Line Flem Høst til OL og Olympiatoppen vil forhåpentligvis bekrefte denne troppen allerede onsdag. Den siste aktuelle seileren, Endre Funnermark i RS:X vil forhåpentlig få klarsignal i bolk to eller tre.

Gode forberedelser, tross skader

De norske OL-kandidatene har trent godt og deltatt i flere regattaen på Lanzarote og i Portugal i den senere tiden. Resultatene har vært noe varierende, men de enkelte trenerne, samt sportssjefen Rigo deNijs er rimelig godt fornøyde og hevder at seilerne er i rute. Dessverre er noe noe usikkerhet som knytter seg til Hermann Tomasgaards helsetilstand. Han har vært plaget med magesmerter og har ikke kunnet seile opp mot sitt beste. Når håper man på en klar diagnose og en kur som gjør et han kan forberede seg optimalt til OL. Martine Steller Mortensen har også vært skadet som følge av et uhell, men i følge sportssjefen som i disse dager følger Nacra17 seilerne i Santander er fremgangen bedre enn fryktet.

49er jentene har jobbet iherdig med å trimme og seile inn båten som skal brukes i Tokyo. Helene og Marie har vist at de på sitt beste er i toppen, og Tønsberg jentene endte nylig på 10 plass i et stort felt med alle de beste lagene på plass i Cascais. Finnjolleseilerern Anders Pedersen har slitt med lite vind i sin oppkjøring. Han trives bedre når det blåser og vil forhåpentligvis få sine forhold når Finn Gold Cup fortsetter i Porto denne uken.

Brettseileren Endre Funnemark har inntil nylig ikke være med i den olympiske diskusjonen, men stor fremgang og 10. beste nasjonsseiler i siste VM har satt døren på gløtt for KNS seileren.

Spenning om OL

Det er stadig stor spenning knyttet til om det i det hele tatt blir et OL i Tokyo denne sommeren. En nylig publisert meningsmåling viser at 59 prosent av befolkningen i Japan ønsker at OL skal kanselleres. 37 prosent er for lekene. En utsettelse er ikke lenger noe alternativ. Det har gjort at OL president Thomas Bach som sulle ha vært i Japan i neste uke har utsatt sitt besøk til ut i juni. En underskriftskampanje mot OL har på kort tid fått 320.000 til å tegne seg.

John Coates, IOCs vise-president og leder av OLs Coordination Commission for Tokyo 2020, uttalte lørdag 8. mai at selv om japanernes skepsis til OL var bekymringsfull, kunne han ikke se for seg et senario der lekene ikke ville bli gjennomført som planlagt.

Politisk vingling

Japans statsminister Yoshihide Suga har uttalt at IOC vil avgjøre om OL skal finne sted eller ikke, men sier at han ikke vil sette japanernes helse i fare og at hans prioritet nå er å hindre videre utbredelse av viruset. Suga er oppfattet som vinglete i OL spørsmålet og hans oppslutning er nå nede på 40 prosent, nær det laveste så langt i år.

Japan har registret mer enn 600,000 koronasmittede og mer enn10,500 dødsfall, det høyeste i Øst Asia. Lørdag ble det rapportert nye 7,000 smittetilfelle, det høyeste tallet siden januar. Bare to prosent av Japans 126 millioner innbyggere har mottatt minst en runde med vaksine siden man startet med å vaksinere innbyggerne i februar, og sykehusene har problemer med å skaffe sengeplasser til nye pasienter.

Vaksiner kan være redningen

Pfizer har inngått avtale med Den internasjonale olympiske komité (IOC) om å tilby koronavaksine til involverte i Tokyo-OL. Idrettsforbundet har også startet dialog med IOC og helsemyndighetene for å sikre vaksiner til OL-troppen, men vi vet per i dag ikke om det omfatter begge dosene av vaksinen før OL.