TIL TOPPS: Tim Sandberg har seilt seg helt til topps på rankingen med Dehler 30-en «Hyrrokkin». Han seiler sammen med Sigmund André Hertzberg

Heftig regattauke venter

Oslo Race Week med Grundig dameseilas, Kongens Serie, VM i doublehanded og Færderseilas fyller terminlisten den neste uken.

Publisert Sist oppdatert
Anette Melsom Myhre.

Allerede til helgen starter det opp med Grundig Women’s Regatta med 25 lag. Der blir Norges største konkurranser for damer med baneseilaser i Oslos havnebasseng i like båter, J/70. Her stiller mange av de beste norske med OL uttatte Helene Næss og Anette Melsom Myhre og noen gode svenske lag. En av de svenske er Sandra Sanqvist og laget som akkurat avsuttet Womens Sailing Chapions leauge på  2. plass, med lik poengsum som det danske laget som vant. Sandra har vunnet VM i e-jolle, vært mange år på landslaget og vunnet Match Cup Sweden. Det blir en spennende og publikumsvennlig regatta i indre havn.

Kongens Serie

Knarrklassen er stor i Kongens Serie

Denne populære reagattaen der Kong Harald selvv er regattasjef går vanligvis om høsten, men har de to siste årene vært arrangert i juni. I år deltar 49 båter med Knarr som dn største med hele 15 båter. Ellers seiler 11 m, Snipe, IF, Express og J/70. Båtene seiler på Bundefjorden rundt faste merker med start og innkomst i sundet mellom Nakholmen og Lindøya.

VM doublehanded

Regattaen har start fra Oslo onsdag 11. juni og følger Færderseilasruten ut fjorden. Deretter følger en såkalt Skaw Race bane som trolig går via Skagen, Ytre Hausene, Persgrunden og til mål ved Vrengen vest for Tjøme, Endelig løp vil ble gitt før start. Her detlat 70 båter fra Norge, Polen, Tyskland, Nederland, Sverige, Finland, Litauen, Tsjekkia og Spania, men overraskende ingen båter fra Danmark. Man vet lite om de utenlandske båtene annet enn at man må anta at de som har tatt bryet med lang reise de fleste er en viss kaliber. Feltet deles inn i tre klasser, men klasseinndelingen er ennå ikke foretatt

De beste norske stiller

«Jokerman» med fullt mannskap

Alle de beste norske shorthanedseilerne er med og her er den mange lag å velge mellom blant favorittene. Fjorårets Europamestere «Lethe», en First 34.7 med brødrene Øyving og Morten Knudsen og «White Shadow», Landmark 43 med Karl Otto Book som er denne uken lørdagsgjest i Seilmagasinet, og Maren Magda Book. De vil få konkurranse fra «Game», Calle Andersen og Espen Guttormsen, «Jokeman» som er feltets raskeste båt, en TP52 ex «Fram XVI» med Per Ottar Skaaret og Thomas Nilsson. Marius Løken og Truls Haug i Dehler 44 «Off Course» og «Iluminati», Håkon Hjorthøys Grand Soleil 43 DC blir også interessante. Blant de mindre, «Hyrrokkin» Dehler 30 med Sigmund André Hertzberg og Tim Sandbrg, «Eureka» JPK 10.30 Med Terje Gilje Sørånes, »Mina» Sun Fast 3300 med Sigurd Boasson og Rune Wiborg, «Jakobine» J/92 med Yngve Lønmo og Daniel Ingebretsen samt «Mika» Harald og Christine Walders JPK 10.80.

Færderseilasen

Etter det høyeste deltakerantallet i 2007 med over 1100 deltakere har antallet dalt jevnt og trutt til den alternative Færderseilasene under pandemien falt ned til under 200 båter. Senere har det vært en viss stigning, men Færderseilasen har langt fra den samme interesse for regattaseilerne som den hadde tidligere da den var verdens største overnattseilas, og årets hotteste båter gjerne debuterte under Færder´n. Nå strømmer de hotte båtene til shorthandedmiljøet. Når vi regner deltakerantallet til årets seilas, er det 308 båter inkludert deltakerne i doublehanded VM og det er utvilsom her de spennende båtene kommer til å stille opp. Nå er Færderseilasen for veteraner og nybegynnere og det er symptomatisk at den største klassen i årets seilas er tur/glede med 50 båter. Her kan deltakerne starte når de vil etter kl 0600 fredag morgen og tiden teller ikke.

LURINGEN: Tommy Bergman har seilt sin Finngulf 39 siden 1986, og vunnet mange Færderseilaser med den.

PROGRAM:

8. – 9. juni Grundig Women´s Regatta

8. juni De første deltakerne som skal delta i Double Handed World Championship – verdensmesterskapet for kjølbåter, med to seilere om bord ankommer KNS´ marina på Dronningen.

11. juni Starten for Doublehanded World Championship – Verdensmesterskapet for kjølbåter med to om bord går i Oslofjorden. Nøyaktig bane blir annonsert. 

11. 12. 13 juni kl. 18 – Første start i H.M. Kongens Serie Seilaser går. H.M. Kongen er startsjef. Premieutdeling etter endt seilas.

14. juni Kl. 06.00 – deltakerne i klassen TurGlede i Færderseilasen starter. 

 kl. 14.00 den første starten for Færderseilasen

15. juni– Premieutdeling for Double Handed World Championship – verdensmesterskapet for kjølbåter, med to seilere om bord i Tønsberg. Deltakerne i Færderseilasen går i mål i Tønsberg

16. juniPremieutdeling for deltakerne i Færderseilasen på Hotel Klubben i Tønsberg