Seiler langtur med regattaseil

Karl Otto Book er klar for ARC, og stiller med en heftig seilgarderobe. Vi tok en prat i Las Palmas.

Publisert Sist oppdatert
HOLDBARHET: Karl Otto Book mener at et seil har mistet sin holdbarhet når formen ikke lengre fungerer. Derfor bruker han støpte seil på langtur.

Karl Otto Book har til nå jobbet for Elvstrøm. Båten er heftig utstyrt med seil. Strategien er å ha flyvende seil som settes etter forholdene, samme filosofi som Vendee Globe båtene. Fast forseil er en selvslående rullefokk. På slør står valget mellom en Code o, genneaker på rulle, eller klassisk spinnaker. I mye vind settes en kutterfokk, eller stormfokk på innsiden av forstaget. Disse seilene har en innsydd forstag. 

Seil som varer

Paret skal seile jorda rundt. Ideen er å delta i diverse regattaer rundt om i verden. Transpac fra San Fransisco til Hawaii og Sydney Hobart Race står på programmet. Under disse regattaene skal det brukes samme seil som på havskryssningene. 

– Holdbarhet for meg betyr hvor lenge seilene holder formen. Dacronseil mister formen etter bare noen timer. Jeg har tro på at våre Epex-seil skal vare i 30 000 nautiske mil. Tiden vil vise. Seilglede er viktig for oss, eller kunne vi like gjerne satt oss på et fly, mener Book.

Bytte i tide

Strategien for å få regattaseilene til å vare rundt hele jorda er å skåne dem for tøft bruk.

– Vi setter tryseilet tidlig. Vi bruker også kutterfokka mye. Det gjør at regattaseiene ikke blir utsatt for krefter de ikke er laget for å tåle. 

 

SELVSLÅENDE FOKK: Med dette seiloppsettet skal wasa 55-en «Cubaneren» seile rundt jorden. Fokka er bygd ut maksimalt for å fylle fortriangelet. Storseilet er vanlig og har to vanlige rev.
KLARE: Harald Kronstad, Otto Book, Karl Otto Book og Maren Magda Book er nesten klare for å krysse Atlanterhavet.