KLAR: Are Wiig beregner at han vil bruke 250 døgn rundt jorda,

Are klar for 300 døgn på havet

Mat og drikke for 300 døgn er lastet om bord. I dag starter solo jorden rundt regattaen. Nervene begynner å melde seg for Are Wiig.

Publisert Sist oppdatert
OE32: Are Wiig seiler en svenskbygget seilbåt fra 70-tallet. Den er kortere enn de fleste konkurrentenes, men er lettere, og har like mye seil.

Søndag 1. Juli klokken 12.05 går startskuddet på havet utenfor Les Sables d’Olonne. Da legger 18 skippere i vei og hvis alt går etter planen så skal alle komme tilbake til det samme stedet rundt 300 døgn senere. Da har de seil jorden rundt alene.

 Alt klart

– Jeg har forberedt meg på dette i tre år, så nå gleder jeg meg til at startskuddet går slik at vi kan begynne å seile. Båten og utstyret er klart, så gjenstår det bare å se hvordan jeg skal takle rundt åtte måneder helt alene i en liten båt. Det er ikke så lett å trene på akkurat det, sier Are Wiig.

De to siste ukene har han ligget i Les Sables d’Olonne sammen med de 17 andre skipperne. I Frankrike er seiling så godt som en nasjonalsport, og 10.000 vis av publikum har tatt turen til Race Village på havnen. Are har skrevet autografer til både unge og gamle, samt blitt viet mye oppmerksomhet i utenlandsk media.

– Det er utrolig moro at seiling og regattaen vekker så mye oppmerksomhet. Soloseiling har lange tradisjoner i Frankrike og folk forstår virkelig hvilket eventyr vi skal legge ut på, sier Are.

Seiler for å fullføre

Den erfarne seileren skal oppfylle en livslang drøm om å seile alene rundt jorda, uten stopp og uten assistanse. Det er ingen i Norge som så langt har gjennomført dette vågestykket, så det er en av de få rekorder som ennå gjenstår for en sjøfartsnasjon som Norge.

– Jeg seiler dette som en regatta, men det er en stor prestasjon bare å fullføre. Alle som kommer i mål her er vinnere, og hvis jeg skal tippe så kommer kanskje halvparten av seilerne til å klare hele runden. De andre må gi seg på grunn av skader på båt eller utstyr, eller bare ren og skjær ensomhet, sier Are Wiig.

 Jubileumsregatta

Golden Globe Race 2018 er en regatta som også markerer at det er 50 år siden Robin Knox-Johnston ble den aller første til å seile jorden rundt uten stopp helt alene. Årets regatta skjer i samme ånd som for femti år siden. Ting som vi anser som en naturlig del av en lang tur til havs som kartplotter for navigasjon, satellittelefon for kommunikasjon og  PC og iPad for underholdning er ikke lov. Her er det sekstant til å navigere etter sol og stjerner, kamera med film, kassettspiller for musikk, slepelogg for å vite farten gjennom vannet og HF radio for å kommunisere med omverden som gjelder.

Are Wiig seiler en 32 fots langkjølet svensk klassiker fra 1973, og han håper å bruke rundt 250 dager på turen rundt jorden. Han konkurrerer mot 17 andre soloseilere fra hele verden.

 

 

GAMMALDAGS: Are Wiig må navigare på den tradisjonelle måten rundt jorda.