Golden Globe Race

ØSTOVER: Passatvinden har gitt god bør sydover. Nå gjelder det å komme med bussen østover, og alvoret starter.

Nå begynner alvoret

Are Wiig imponerer på vei sydover, men om tre dager kan det bli trøbbel.

Publisert Sist oppdatert
STABIL: Are Wiig holder god fart, men ikke like bra som de tre i tet.

Are Wiig har nå hatt en uke med stabil passatvind fra sydøst. Av klyngen på fem båter han har seilt sammen med, har Wiig seilt raskest, og ligger lengre syd enn Uku Randmaa som er den sterkeste av disse fire han har fulgt.

Det berømte høytrykket

Neste hinder er St. Helana High, høytrykket som vanligvis legger over øya St. Helana. Dette høytrykket tilsvarer det som vanligvis ligger over Azorene i Nord Atlanterhavet. Mens lavtrykkene passerer nord for Azorene, så passerer lavtrykkene syd for St. Helena.

Men St. Helena High ligger ikke alltid på rett sted. Nå ser det ut som at det danner seg en høytrykksrygg som vil skape en mur for Golden Globe-seilerne, men ikke for de tre båtene lengst syd. De kan slippe unna, men møte iskald vind fra sør. Da får de smake på vinteren på den sørlige halvkule, forhold Are Wiig er forberedt til å takle.

Hvem leder?

En ting er sikkert, resultatlisten til Golden Globe er en vits. Den er basert på en tenkt kurs som er lagt alt for langt øst i forhold til hvor det er lønnsomt å seile. Til nå har regattaen dreiet seg om å komme sydover, mens trackingen har rangert båter lengst øst som best. 

For oss som heier på Are Wiig, blir det spennende å følge Gregor McGucin i dagene fremover. Han står som nummer 12 på resultatlisten, men er i realiteten fire. Iren har tydeligvis bedre vinde enn Are Wiig og seiler fort. Men han ligger 500 nautiske mil lengre vest, og skal sydøstover.

Det samme gjelder Mark Slats. Hans vestlige valg ser ikke ut til å gi gevinst, men lite tyder på at Are Wiig vil klare å gå foran nederlenderen i denne omgangen.

Så hvem leder, Jean-Luc Van Den Heede står oppgitt på topp, men Philippe Peche ligger lengre syd, og seiler raskere. I realiteten ligger de svært jevnt. Mark Slats ligger lengst syd, men har en lengre vei å gå østover.

Are Wiig seiler raskest av de fem, spørsmålet er om hvem som finner en luke ut av høytrykksryggen om tre dager.  Mye tyder på at Gregor McGucin vil miste farten alt i kveld, og bli rammet mer enn Wiig. Høytrykksryggen vil bare vare noen døgn, men vil føre til at Are Wiig vil falle fra å ligger 4-5 dager bak teten til over en uke. 

 

Plassering 8. august

1. Jean-Luc Van Den Heede,  seilt 4809 nm, 20648 nm til mål

2. Philippe Peche + 28 nm

3. Mark Slats + 470 nm

4. Tapio Lehtinen + 476 nm

5. Uku Randmaa + 539 nm

6. Are Wiig,  + 581 nm

7 Igor Zaretskiy 744 nm

8. Susie Goodal,   + 744 nm

12. Gregor McGukin  + 1164

 

 

SYDOVER: Tapio Lehtinen er oppført foran Are Wiig på resultatlisten, men ligger mye lengre nord.
STOPP: Siste hinder før lavtrykkene i syd er å komme forbi høytrykket utenfor Afrika. Mye tyder på at det vil danne seg en sperra av en høytrykksrygg som vil stoppe Are Wiig, men båtene i tet kan slippe unna.