PAKKER: Are Wiig har med mat for 300 dager.

Are Wiig, den roligste mannen på brygga

Golden Globe Race starter på søndag, men den norske deltageren er ikke stressa med tanke på jordomseilingen som vil ta 250 døgn.

Publisert Sist oppdatert
VIND: Et lite lavtrykk gjør at båtene vil sette kursen nordvest ut fra start.

Det er høy aktivitet på brygga i Les Sables-d’Olonne, forteller Jon Amtrup fra Frankrike. Det stresses med å få båtene klare, men Are Wiig tar det helt med ro.  

– Are Wiig skremmer konkurrenten sine med sin ro. Han mangler bare litt fersk mat, og har resten klart. Are kunne dratt nå, forteller Jon Amtrup. SEILmagasinet ringer ham for en rapport, men sier at Are har god tid til en prat, så derfor ringer vi ham også.

Like klar er ikke italienske Francesco Cappelletti som fikk levert båten like før start. Han må gjennomføre kvalifiseringseiling før han kan starte. 

Lett vind fra start

– Jeg føler meg veldig klar på å komme av gårde. Værprognosene er litt usikre ut fra start. Det kan bygge seg opp et lite lavtrykk i Biscaya, og da må jeg seile nord for det. Da kommer jeg inn i et værsystem med vind fra nord, som gir spinnakerseilas sydover mot Spania og Portugal, sier Are Wiig. Han har god tro på båtens lettvindsegenskaper, og blir skuffet om han havner bak i feltet ut fra start.

Tonen mellom konkurrentene er god, og Wiig diskuterer rutevalg og strategi med seilere som blir hans motstandere om noen dager.

Det er ulovlig med hjelp utenfra for å legge opp ruta. Are Wiig har med en bok om havets værsystemer, skrevet for seilskuter. Det er god litratur, mener Wiig.

Første mål, Kanariøyene

Det er lagt opp flere punkter hvor seilerne må passere. Ett er ved Kanariøyene, og her skal deltagerne kaste fra seg film og notater. Det er ikke lov å ha digitalkamera, så alt må fotograferes med analogt kamera og film. Are har fått tak i ett vanntett Nikon-kamera som var det beste på 80-tallet.

– Når jeg kommer til Kanariøyene, så har jeg fått svar på hvor god jeg er i forhold til konkurrentene. Det er mange sterke deltagere, men jeg tror at jeg også har noen styrker, forklarer Wiig på telefon.  

Are Wiig beregner at det vil ta 10-14 dager å seile til Kanariøyene.

Redd for kollisjon

– Jeg er en bekymringsløsperson, eller ville jeg ikke deltatt. Skrekken er å falle over bord, men jeg gjør alt som skal til for å hindre dette. Ellers er det å seile inn i noe som ligger å flyter som jeg frylter. Men jeg tror at båten både seiler så sakte, og er så solid, at det vil gå bra. 

Are Wiig kjenner også på det at det kan bli litt ensomt å være 250 døgn alene i en liten båt.

– Vi har muligheter for å prate på kortbølgeradioen. Det er pålagt å gjøre det minst en gang i uka. Jeg regner med at det vil hindre ensomheten litt. Jeg tror det går bra, men vet ikke. Jeg har aldri opplevd det før, sier soloseileren. 

 Are Wiig om konkurrenten Abhilash Tomys båt, en replika av båten som vant for 50-år siden. 

DELTAGERE: Alle 18 skippere samlet i Frankrike.
KJENDIS: Are Wiig må også skrive autografer på brygga.