Golden Globe Race

BAKOVER: Are Wiig har negativ distanse på trackingen, og har blitt forbiseilt av tre båter.

Dette skjer med Are Wiig

Dårlig nytt for Are Wiigs fans. Han har blitt tatt av Stillebeltet igjen. 

Publisert Sist oppdatert
HULL: Are Wiig har ikke unnslippet Stillebeltet helt, og har hatt uflaks.

Are Wiig har falt fra tredjeplass til en sjetteplass etter å ha blitt stoppet av et vindhull. Det er kun tre båter som seiler i trygg passatvind, hvor Mark Slats har falt fra tredje til femteplass ved å seile lengre vest, men i mer stabil vind. Mens båtene i tet har seilt over 100 nm siste døgn, har Are Wiig bare seilt 4, i den siste tiden, i feil retning. 

Forbiseilt

Tradisjonelt, så vil ruten til Mark Slats være den beste, særlig med moderne raske båter som seiler over 20 knop når det er vind, og ligger stille når det ikke er vind. Men ruta vest blir lengre, og det merkes med båter som holder snittfart på fem knop. Are Wiig baserer rutevalg på litteratur fra seilskutetiden. På denne delen av året ligger høytrykket over St Helena lengre øst, som gir en kortere rute sydover. 

Are Wiig har ikke gått ekstremt, men ligget midt i feltet. Båter lengre øst har gamblet på kortere vei, mens båter lengre vest har gamblet på mer stabil vind. Dessverre virker det som at Are Wiig har hatt uflaks og havnet i ett vakuum. 

Kompliserte valg

Are Wiig baserer veivalg på statistikk, og varsler på HF-radio. Han er også i kontakt med konkurrentene, og får litt informasjon av dem. 

Hva vi ser på trackingen hjemme, er ikke tilgjengelig for seilerne, men viser heller ikke det riktige bildet. Båtene kan være utsatt for lokale vindforhold som ikke vises på trackingen. Det kan vi se av kursvalg i forhold til vindretningen. Det gjenspeiler seg også på fart i forhold til vindstyre. 

Feil kurs

Kursvalget til Wiig vekker oppsikt. Det er mulig han seiler feil vei for å unnslippe tordenskyer. Det kan også være ett desperat forsøk på å finne bedre vind. En muligheter er også at soloseileren tar en blund. Vindroret styrer etter vindretningen, ikke kompasskurs, og det kan gi rare kursvalg, om vindretningen snur.

Det er komplisert for de fleste seilerne. Heldigvis er det kort vei opp til 3. plassen igjen for Are Wiig. Alle de fem båtene foran Wiig er Rustler 36.  

 

Plassering 29. juli

1. Philippe Peche, seilt 3450 nm, 21832 til mål

2. Jean-Luc Van Den Heede,  + 35 nm

3. Susie Goodal,   + 234 nm

4. Uku Randmaa + 241 nm

5. Mark Slats,  + 245 nm

6. Are Wiig,  + 261 nm

 

VIND: Are Wiig vil få igjen vinden i morgen, men den vil være fra syd, som igjen gir kryss. Båtene lengre syd har en mer østlig retning som gir rommere vinkel.