Klart for den store turen

Klart for den store turen

Børge Ousland og Thorleif Thorleifsson vil forsøke å bli de første til å seile rundt Nordpolen i løpet av en sommersesong. Foreløpige isprognoser kan tyde på at de vil lykkes.

Publisert Sist oppdatert

Børge Ousland er nåtidens største norske polarhelt med flere vellykte ekspedisjoner både til nord- og sydpolen bak seg, foruten at han er en av de få nordmenn som har besteget Mount Everest. Nå skal han sette rekord på havet, et element han som nordsjødykker heller ikke er ukjent med. Med seg har han den erfarne seileren Toffen Thorleifsson som har deltatt i transatlatisk tomannsregatta og har mange seilturer i nordområdene bak seg i sin Frers 44 «Athene».

Avgang onsdag

Nå drar de to avgårde fra Bygdøynes, ved foten av museet som huser polarskuta «Fram» St. Hans kvelden i sin Corsair 31UC trimaran, for å bli de første seilere som forserer nordøst- og nordvestpassasjen i løpet ev en kort sommersesong. Fra starten er også russeren Stas Kostayashkin og franske Vincent Colliard med ombord, og når båten når Bodø eller Tromsø i begynnelsen av juli, blir Seilas med på et par dagers seilas for å kjenne båt og mannskap på pulsen.

Tidlig smelting

De siste israpporter tyder på at man kan seile fra Murmansk allerede 1. august, ca to uker tidligere enn det som er normalt. Man ser en klar tendens til tidlig smelting av polisen og den største utfordringen blir trolig isens bevelgelse. Det er vinden som styrer den og med nordavind kan det komme store ismengder i farvannet det skal seiles i.

Flerskrogbåtens fordeler

Dersom det blir mye is er del likevel mulig å seile langs de langgrundte omådene utenfor Sibir. Der Isen traffer bunn er det dypt nok for trimaranen å seile. Med et dypgående på 1.68 m med senkekjøl og kun 41 cm med kjølen trukket opp når trimaranen frem over alt. Det er likevel ikke tilrådelig å forsøke seg som isbryter.  Møter man seriøs is er det best å vente.

Rådende vind

Rådende vindretning om sommeren er enten nord vest eller sør øst. Den kan være tidels frisk, opp mot kuling, og vindstille må kan man regne med kun et par dager underveis. Strømmen styres også av vinden, men det er generelt lite tidevann i SIbir, mye i Canada.

Les intervju på Explorers Web

Følg ekspedisjonen på seilas.no

Corsair 31UC (Ultimate Cruiser) Spesifikasjoner

- Mast lengde: 42' 6" (12.96m)

- Vekt 1,746.3 kg

- Skrog: Fiberglass med PVC kjerne PVC

- Hjelpemotor: 9.9hk påhengsmotor

- Storseil: 39.7 kvm

- Fokk: 20.2 kvm

- Asymmetrisk spinnaker: 92.2 kvm

- Sløreseil: 41.6 kvm

- LOA: 30' 10" (9.4m)

- LWL: 30' 0" (9.15m)

- Bredde: 22' 5" (6.84 m)

- Bredde: (sammenslått) 8' 2" (2.5m)

- Dypg: (bare skrog) 1' 4" (0.41m)

- Dypg: (med senkekjøl): 5' 6" (1.68m)