Non-Stop rundt Amerika

Matt Rutherford har seilt gjennom Nordvestpassasjen og rundt Kapp Horn i en Vega.

Publisert Sist oppdatert

Rutherford forlot Annapolis i juni 2011 med kurs nordover. Nordvestpassasjen ble seilt i september, og solo-seileren satte rekord for å ha gått gjennom med den minste båten noen gang.

Etter Nordvestpassasjen ble kursen satt sydover etter å ha rundet Alaska. Kapp Horn ble rundet i januar 2012. 21. april var den lille Albin Vegaen på 27 fot tilbake i Annapolis i USA, etter en non-stop soloseilas på 309 dager, 18 timmer og 38 minutter. Total distanse var på 27,000 nm.

Den 31 år gamle Matt Rutherford har lenge drømt å seile i nord, men også jorda rundt alene. Turen rundt Amerika mente han kombinerte begge hans drømmer.

Soloseileren brukte en 40 gammel Albin Vega på 27-fot verdt 5000 dollar. Dette er den samme båtetypen som Jarla Andhøy seilte til Antarktis med.

– Mye tåke og is i nord var den største utfordringen. Båten hadde ingen radar. Beringstredet var ille. Kapp Horn var kanskje høyde punktet under veis, men jeg har også gode minner av å se hvaler og isfjell, fortalte Matt Rutherford til en lokal TV-stasjon etter å ha satt føttene på land for første gang på lenge. Nå vil Rutherford dra til bake til Arktis for å lage en dokumentar.

Mye tåke i Nordvestpassasjen skapte problemer.
Non-Stop rundt Amerika
Matt Rutherford