J/70: 49er-seilerne fra Tønsberg skal til helgen seile kjølbåt i Seilsportsligaen.

Tønsberg Seilforening sender OL-seilere til Seilsporsligaen

49er-seilerne Helene Næss og Marie Rønningen fra Tønsberg har med seg et rent jentelag til kommende helgs seilsportsliga-runde på Askøy. Der har de tatt mål av seg til å hamle opp med de beste gutta.

Publisert

Pressemedling fra Norges Seilforbund

– Runden på Askøy blir vårt første møte med ligaseiling, og det blir ekstra kult å stille med et rent jentelag fra Tønsberg, sier Helene Næss, som håper at de skal klare å fortsette den gode resultatrekken som Tønsberg Seilforening har hatt i seilsportsligaen.

Foreningen er den eneste av samtlige seilforeninger som har klart å holde plassen i den øverste elitedivisjonen siden seilsportsligaen startet i 2016. Etter årets første serierunde ligger foreningen på 5. plass.

– Marie og jeg har begrenset erfaring i J/70, så det blir bra å få med de yngre jentene på laget som har seilt båten mye mer enn oss.

JENTELAG: Helene Næss og Marie Rønningen fra Tønsberg stiller med en rent kvinnelag på Askøy.

Med på laget har de to OL-seilerne de lovende seilerne Marie Jacobsen Lepperød, Mathilde Bregner Robberstad og Marie Butler Wang. De samlede kvalitetene i dette laget tilsier at de vil være blant favorittene til å være blant de aller beste lagene i den kommende serierunden, som foregår utenfor Strusshamn på Askøy 18. og 19. juni. Seilsportsligaen er seilsportens variant av fotballens seriesystem der 30 seilforeninger konkurrerer i to divisjoner: Eliteserien og 1. divisjon.

At Helene Næss og Marie Rønningen, som har som mål å seile hjem en OL-medalje i 2024 i klassen 49er FX, deltar i seilsportsligaen, er ikke uten grunn:

– Etter OL og evaluering av de siste årene, fant vi ut at vi gjerne ville seile andre båtklasser for å få erfaring og utvide horisonten vår. Derfor stiller vi i seilsportligaen i de helgene det lar seg kombinere. Vi tror vi kan lære mye av å seile et format som seilaportsligaen er, særlig når det gjelder de taktiske valgene rundt på banen, sier Helene Næss.

Etter den første serierunden som ble avholdt i Oslo i begynnelsen av mai leder Grimstad Seilforening eliteserien foran idrettslaget til studentene ved Bedriftsøkonomisk Institutt, BI Athletics, og Stavanger Seilforening.

I 1. divisjon leder Larvik Seilforening foran Oslo Seilforening og Trondhjems Seilforening.

FAKTA OM SEILSPORTSLIGAEN

Norsk Seilsportsliga ble startet i 2016 og er et seriesystem der seilforeninger fra hele landet konkurrerer mot hverandre i to divisjoner:

  • Eliteserien
  • 1. divisjon

I hver av divisjonene er det 15 seilforeninger. De tre beste lagene i eliteserien etter endt sesong kvalifiserer seg til Sailing Champions League der de møter foreningslag fra cirka 25 andre nasjoner. De fire nederste lagene rykker ned til 1. divisjon, mens de fire beste i 1. divisjon rykker opp. De fire dårligste lagene i 1. divisjon må seile kvalifisering mot andre foreninger som ønsker å delta i seilsportsligaen i det neste årets sesong.

En sesong i seilsportsligaen går over fire runder, og resultatene i hver runde gir poeng i ligasystemet.

Seilasene foregår i båttypen J/70 som er en moderne, rask kjølbåt. Den er 22 fot lang og seiles av fire personer. Fem og fem lag seiler mot hverandre i et forhåndstrukket system.

Årets serierunder foregår i Oslo, Bergen, Stavanger og Grimstad. Den første runden i Oslo er seilt, og kommende helg arrangeres den neste i Strusshamn på Askøy 18. og 19. juni. De gjenstående rundene:

  • 27.–28. august i Stavanger
  • 24.–25. september i Grimstad

Nytt av året er også en ungdomsliga over to runder for foreningslag med seilere mellom 14 og 20 år som foregår etter samme opplegg. Ungdomsligaen foregår i:

  • 3.–4. september i Ålesund
  • 1.–2. oktober i Åsgårdstrand