Raymarine 2Star 2019

SKAGEN: «Astragale» var en av få båter som fullførte Skagen Race. Båten takler mye vind.

– Sleatur i høy fart

Rune Aasberg gleder seg til shorthandedseiling med rask båt i friske forhold.

Publisert Sist oppdatert
SHORTHANDED: Rune Aasberg har lang erfaring med Class40, senere i år skal han seile IMOCA 60 i Fastnet race og Jacques Vabre.

– Det blir en spennende duell mellom oss og «Black Pearl», forteller Rune Aasberg som seiler om bord i «Astragale» sammen med skipperen Jan-Helge Furnesvik. Både «Astragale» og «Black Pearl», er en Class 40 av typen Pogo 40. Med mye stikk i skjøtet og mye vind, ser det ut som at disse båtene kan få utnyttet sine egenskaper godt. Aasberg kjenner også  «Black Pearl» godt, en båt han seilte mannskap på under Raymarine 2Star i 2018. Mannskap på «Black Pearl» er Simen Løvgren, Rune Aasbers tidligere mannskap på «Solo». 

Høyeste måletall

Fort må det gå fordi «Astragale»  har et måletall på 1,1582. Det er det høyeste av alle de startene båtene, også høyere enn søsterbåten «Black Pearl», noe Aasberg ikke kan forstå. 

– Vi må vel seile omtrent en time raskere enn Per Ottar Skaaret i X-50 «Jokerman», mener den rutinerte regattaseileren. En annen båt som kan bli farlig er overall-vinneren av Færderseilasen Swan 45 «Zorro». «Jokerman» har måletall på 1,1328, mens «Zorro» har 1,1228.

Frisk seilas

– «Astragale» liker seg mot vinden i mye vind, det viste vi i Skager Race, forteller Aasberg som var en av få som fullførte. Class 40 er ikke typiske kryssbåter, men Jan-Helge Furnesvik og Runde Aasberg har fått «Astragale» til å gå fort, også på kryss.

–   «Astragale» er mer lik første «Solo» og er ikke like rå som «Solo2», men båten er holdt godt, og vi har gode seil. Det har også «Black Pearl», så det blir spennende, sier Aasberg. 

«Astragale» seiler den største klassen med siste start kl 10.30. Det er svært lett på morgenkvisten, men sønnavinden kommer, men det er først i natt det blir friskt. Fredag øker det på, og får sin maksimalstyrke på ettermiddagen med vind på 14 m/s ved Færder. Da er forhåpentligvis de fleste båtene på vei nordover på lens fra Jomfruland til mål.

 

 

RIGG: «Astragale» er rigget med mange rev, og har ett indre forstag med kutterseil.
POGO40: «Black Pearl» er søsterbåten til «Astragale»