Søk i arkivet

LENS: «Astragale» på rask lens mot mål.
LENS: «Astragale» på rask lens mot mål. Foto:

Raymarine 2Star 2019I høy fart mot mål

Noen er alt i mål, mens de fleste har en god lens som siste innspurt. 

FART: «Astragale» er
oppe i høye hastigheter på vei mot mål.

FART: «Astragale» er oppe i høye hastigheter på vei mot mål. Foto: Rune Aasberg.

– Det ble akkurat som vi drømte om, en duell mot «Black Pearl» først i feltet, men dessverre fikk de problemer, forteller Rune Aasberg fra Pogo 40 «Astragale». De seiler med liten flat gennaker og rev i storseilet mot mål, og har båten stadig opp i 18 knop. 

Lang kryss

– Vi surra en del etter runding av Axelbrottet. Det er urent farvann, og vi fikk ikke ideelt spor ut i åpen sjø. Havnet nesten over på norskekysten før vi seilte sydover, sier Aasberg som rundet Axelbrottet kl. 04:43 i morges, og brukte ni timer og fem minutter på kryss til Jomfrulandsrevet. Det var 25 minutter mer enn Dehler 44 «Off Course» som kan ta andreplassen i klassen, foran «Astragale» som er nesten i mål i skrivende stund. 

Båten som ligger an til å vinne klassen en JPK 1080 «Mika». 

– Vi hadde ett par tjue knop på kryss, og var ikke så ille. Kan ikke sammenlignes med Skagen race, fordi nå er det varmt i vannet, sier Aasberg på telefon til SEILmagasinet. 

Det er et stort mannefall i klassen, og set ser ut til at det blir bare seks båter som fullfører.  

I mål

Første båt i mål i den lille klassen var Elan 37 «Morild» med Olav Mork Bjørnås og Børre Søraas-Sæther om bord. De brukte 32 timer og 8 minutter med den 210 nm lange banen. Ni minutter senere gikk X37 «Elderado» i mål med Henrik og Alf Magne Andersen. Det ble kryssegenskapene som avgjorde. Båten har holdt en snittfart på 6,6 knop. 

Men det er Hallberg-Rassy 342 «Tur bo» med Kjell-Clement Ludvigsen som skipper. Han har tidligere seil X-41. Turbåten har seilt meget bra i det tøffe været, og kan seile seg på topp av «Morild» med høyere måletall. I den lille klassen ser det ut til at 15 båter fullfører. 

I Are Wiig-klassen har Fredrik  og Johan Andersen i CB365 «Flyer»vært i mål siden 15:40, to timer før Are Wiig rundet Jomfrulandsrevet etter 16 timers kryss i 27-fots Fenix. Wiig seilte vest av Jomfruland for å seile i mer smult farvann, og rundet 17.25. 

Mange brutt

– Jeg er overrasket over at så mange har brutt, sier Christer Lie i Arcona 430 «Feelgood». Han er redd for at alle bak han blir borte, og at han ble sist, slik som i fjor da også få fullførte. Lie hadde en dårlig start og ble liggene i stilla da de andre dro i vei, men han har seilt seg opp etter at vinden kom. 

– Raymarie 2Star er en av få skikkelige havseilaser, dette er forhold vi kan vente oss, og båten uttstyrt for å tåle, mener Lie som også fullførte Skagen race, da som soloseiler. Nå seiler han med unge brettseileren Marius Halvorsen. 

HAPPY: Marius Halvorsen og Christer
Lie på Arcona 430 «Feelgood» har det topp.

HAPPY: Marius Halvorsen og Christer Lie på Arcona 430 «Feelgood» har det topp.

 Kommentarer

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om seiling helt gratis på mail to ganger i uka.

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Axel Nissen-Lie.

Gå til toppen