En båtbyggers vanskelige vei

Jac M. Iversens verft i Son er ikke kjent som Anker & Jensens i Vollen i Asker er det, men Iversen virksomhet er ikke uten betydning. At verftet ble finansiert av en britisk spion, er en del av dets brokete historie.

Publisert Sist oppdatert

I 1914 skrev Jac M. Iversens forretningspartner, John Bentinck Martin, et brev til sin kone, Kate. Kate var Jacs søster som oppholdt seg i England, der hun var «fanget» på grunn av fiendtlighetene mellom Tyskland og England. Første verdenskrig hadde brutt ut. «Johnnie», som forretningspartneren ble kalt, befant seg i Norge og hadde nektet henne å krysse den farlige Nordsjøen til Bergen. I brevet fortalte han sin kone at verftet han drev i Son sammen med Iversen, var i alvorlige økonomiske problemer, og han skisserte hva han måtte gjøre for å redde det:

«Kjære, jeg har aldri hatt hjerte til å involvere deg i forretningene mine», skrev han om virksomheten i Son. «Det har alltid vært usikkert og vi har lidd flere tap. Nå er det et spørsmål om å håndtere en viss mengde kapital og ikke bruke opp for mye av den».

PLUSS-ARTIKKEL - KREVER INNLOGGING

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Digitalt månedsabonnement

49,-

pr. måned

BESTILL HER

Digitalt
årsabonnement

495,-

pr. år

BESTILL HER

Gullabonnement
Blad og digital

795,-

pr. år – 6 utgaver + Norske Gjestehavner

BESTILL HER