En båtbyggers vanskelige vei

Jac M. Iversens verft i Son er ikke kjent som Anker & Jensens i Vollen i Asker er det, men Iversen virksomhet er ikke uten betydning. At verftet ble finansiert av en britisk spion, er en del av dets brokete historie.

Publisert Sist oppdatert

I 1914 skrev Jac M. Iversens forretningspartner, John Bentinck Martin, et brev til sin kone, Kate. Kate var Jacs søster som oppholdt seg i England, der hun var «fanget» på grunn av fiendtlighetene mellom Tyskland og England. Første verdenskrig hadde brutt ut. «Johnnie», som forretningspartneren ble kalt, befant seg i Norge og hadde nektet henne å krysse den farlige Nordsjøen til Bergen. I brevet fortalte han sin kone at verftet han drev i Son sammen med Iversen, var i alvorlige økonomiske problemer, og han skisserte hva han måtte gjøre for å redde det:

«Kjære, jeg har aldri hatt hjerte til å involvere deg i forretningene mine», skrev han om virksomheten i Son. «Det har alltid vært usikkert og vi har lidd flere tap. Nå er det et spørsmål om å håndtere en viss mengde kapital og ikke bruke opp for mye av den».

Verftet og huset ble satt over på Johnnie, mens Jac M. skulle leie det av ham. Krig i Europa bød for så vidt på gode tider for Norge, men ingen kunne vite hvor lenge Norges nøytralitet ville vare. Hvis Jac M. Iversens virksomhet skulle gå over styr, ville bygningene være sikret, men Johnnies tidligere investeringer i selve driften ville gå tapt.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt abonnement - 49 kroner per måned, første måned gratis

Bestill her

Digitalt abonnement - 495 kroner per år

Bestill her

Total abonnement - 795 kroner per år

Bestill her

Powered by Labrador CMS