DØDSFALL: Båten som gikk rundt etter at vann skyldte inn over baugen.
DØDSFALL: Båten som gikk rundt etter at vann skyldte inn over baugen.

Båtføreren tiltalt etter Route du Rhum-tragedie

Den 21 år gamle føreren av motorbåten som gikk rundt ved innkomsten av Route du Rhum er siktet for uaktsomt drap.

Publisert Sist oppdatert

Denne uken holdt påtalemyndighetene i Guadeloupe en pressekonferanse om den tragiske hendelsen som førte til to dødsfall. Her ble det lagt noen fakta om hendelsen på bordet.

Et mylder av rundt 200 båter fulgte Ultime-seileren Charles Caudrelier mot mål i Guadeloupe som første båt i mål. I dette mylderet av båter gikk en innleid åpen motorbåt rundt. Det var ingen kollisjon, men hekksjø fra andre båter som flommet inn over baugen på den aktuelle båten, og som var årsaken til ulykken. Båten, «Coralia», er på 29 fot, og sertifisert for 12 personer. Det var 11 personer om bord da ulykken inntraff.

Kjørte ulovlig

Organisasjonen OC Sport Pen Duick, som arrangerer regattaen, hadde gjort en avtale med lokal arrangør om å leie rundt 15 motorbåter for å møte deltagerbåter. I båten som gikk rundt var det to fra regattaarrangøren som mistet livet.

Båten som gikk rundt skal ha vært i god stand, og blitt kontrollert i april, men båten hadde ikke formell tillatelse for å bli brukt om natten. Det betyr ikke at båten manglet utstyr. Det skal ha vært redningsvester til alle om bord.

21-åringen som førte båten var godkjent for å føre denne type båt. Føreren er sjekket for påvirkning av alkohol og narkotika med negativt resultat.

Føreren er siktet for uaktsomt drap og ufrivillig skade ved hensynsløshet og brudd på sikkerhetsplikt.

Reddet av andre båter

Ulykken skjedde kl 04:30 lokal tid under svært krevende forhold, ifølge vitne. Undersøkelsen bekrefter at det var mer enn 200 båter som fulgte den raske trimaranen, og det skapte svært opprørt vann.

Etter at motorbåten gikk rundt, ble ni av de 11 om bord raskt plukket opp av andre følgebåter. Det er ingen grunn til å kritisere redningsinnsatsen.

Ubesvarte spørsmål

Etterforskningen av ulykken fortsetter, og det settes spørsmål om hvordan organiseringen av denne turen ble gjort. De overlevende har gitt til utrykk flere begåtte feil, og familien til de omkommende har mange spørsmål som må besvares.