BÅTEN: En Bavaria Vision 40 fra 2007 eid av Linda Gilberg og Odin Hansen.

Stjålen seilbåt funnet pent fortøyd

Skjedde kort tid etter at seilbåten til MDG-politiker Ida Julsen ble stjålet, og returnert, på samme vis i samme område.

Publisert Sist oppdatert

Søndag morgen ble en Bavaria Vision 40 stjålet fra Kråkerøy båtforening Nøkledypet, som befinner seg ved innseilingen til Fredrikstad. Tirsdag formiddag ble båten funnet av politiet. Den lå da i Ringedalsfjorden, nær Halden, og ble funnet låst og godt fortøyd.

Båtens eiere, Linda Gilberg og Odin Hansen, hadde hatt båten i mindre enn tre uker da den ble stjålet. Overvåkningsbilder skal ifølge Gilberg vise at båten forlater bryggen klokken 05:56. På det tidspunktet var det bekmørkt og det var også mye vind i området da båten dro ut. Historikk fra yr.no viser at når tyveriet tok sted blåste det omkring 13 meter per sekund fra sørvest i området, med 17-18 meter per sekund i kastene.

Prøvde å leie småfly

Paret forsøkte å leie småfly fra en lokal flyklubb slik at de kunne lete etter båten selv, men dette lot seg ikke gjøre på grunn av været. Politiet bisto i søket med patruljebåt, men lyktes ikke med å finne seilbåten de første to dagene. Gilberg sier at funnet skjedde som følge av et tips som politiet hadde mottatt.

LETTET: Linda Gilberg kan puste lettet ut for at båt er i god behold, det har vært noen tøffe dager, sier hun til SEILmagasinet.
OPTIMIST: Odin hadde tro på at båten skulle dukke opp igjen, sier Linda. Responsen de fikk på diverse Facebook-innlegg var enorm.

To nesten identiske tyverier på tre uker

Parets båt ble stjålet omkring tre uker etter at seilbåten «Violetta», eid av MDG-politiker Ida Julsen, ble stjålet fra Langvika, Kråkerøy. I likhet med det seneste tyveriet ble også denne båten funnet i tilsynelatende god stand noen dager etter at den hadde blitt tatt. Til og med utenbordsmotoren på hekken var vippet opp.

Julsen snakket om hendelsen i Fredrikstad Blad og sa da at «tyven hadde god peiling på båt.»

Mener at en lokal mann står bak

Den antatte gjerningspersonen ble, ifølge Gilberg, filmet tidligere på dagen av et overvåkingskamera mens han snoket rundt i en annen båt på Kråkerøy. Linda mener at det er den samme mannen som tok hennes båt:

– Samme dag som jeg ble fratatt båten så var det en person som ble observert i det han rotet rundt i en annen Bavaria på Kråkerøy. Slik jeg ser det er det den samme fyren, med den samme jakken, som senere på dagen tok min båt.

Ifølge Linda har politiet en idé om hvem som kan stå bak handlingen:

– Politiet sitter på det de sier er gode overvåkingsbilder av personen, og at de er rimelig sikre på hvem det er. Det virker som at det er en lokal mann fra et belastet miljø.

NYLIG KJØPT: Båten ble nylig solgt til paret, de overtok båten om lag tre uker før den ble stjålet.

Skal montere GPS-tracker

Siden Gilberg og Hansen hadde mottatt båten for såpass kort tiden hadde båten mer eller mindre det utstyret som fulgte med da den ble solgt. Det var ikke montert AIS-sender eller GPS-tracker. Gilberg sier til SEILmagasinet at det er noe de nå skal endre på:

– Vi hadde vel en falsk følelse av at en båt alltid er trygg i en båthavn, men det viste seg å ikke stemme. Det er lett å være etterpåklok, men i lys av det som har skjedd var det kanskje litt naivt å ikke ha tracker om bord. Men, det skal vi gjøre noe med nå, vi satser på å få dette på plass innen noen dager, avslutter Gilberg.