BIKKJEVAKT: Martin Sellevold har skrevet en roman fra seilmiljøet. Et julegavetips til gave til seilere som ellers har alt og som trenger litt adspredelse.

Spenningsroman med seilbåt i hovedrollen

Er det mulig å skape action-scener i en roman med en traust seilbåt i hovedrollen? Ja, i boken «Bikkjevakt» klarer forfatteren, Martin Sellevold, det.

Publisert Sist oppdatert

«Bikkjevakt» handler om Stian som bor og seiler i sin noenogtredvefoter fra 1980-tallet ved navn «Vellamo». Han jobber som oversetter av tekniske manualer og saksprosa, en jobb det er fint å utføre om bord. Stian er en fri fant, men oversetter-jobben gir ikke all verdens av inntekt, så han sper på med litt biinntekt ved å smugle hasj, godt gjemt i masten, inn til Norge. Det er blitt mange slike turer, men Stian har en følelse av at hellet hans; at han ikke blir stoppet og tatt av tollvesenets båter, en dag vil ta slutt.

Han har derfor bestemt seg for å gi seg med denne tuskete virksomheten, men selvfølgelig: Det dukker opp et oppdrag han bare blir virvlet inn i og ikke kan si nei til. Og det er en helt annen type tur. Han skal ikke smugle noe inn i Norge, men noe ut. Og det er ikke narkotika.

Tre i en trang båt

Det skal være en enkel jobb som gir store penger. Og for Stian blir fristelsen for stor, for han drømmer om å seile til Middelhavet, leve det gode liv og jobbe med oversettelser i båten derifra. Den siste jobben vil gi ham den økonomiske friheten han trenger til det. Pluss at han føler et ansvar for bestevennen Tore, som også er involvert i dette siste oppdraget. Litt kjærlighet og ømme følelser overfor den tsjekkiske båthaikeren Natálie inneholder historien også. Tre personer om bord i en forholdvis trang båt byr på sine utfordringer.

Den «enkle» jobben viser seg ikke å være så enkel likevel, og det hele utvikler seg til en seiltur med stor spenning og høyt tempo – det til tross for at båten slett ikke er noen utpreget skarpseiler. «Bikkjevakt» er en moderne sjørøverhistorie med en seilbåt i hovedrollen.

Godt, maritimt språk

Det er med andre ord en bok midt i blinken for seilere som trenger litt spenningsfylt adspredelse. Noe av det seilende lesere vil verdsette ved boken, er at Martin Sellevold kan seile og vet å bruke maritime ord og uttrykk riktig. Man slipper å irritere seg, som man lett kan gjøre i mange romaner med maritimt tilsnitt, over hjelpesløs omgang med det maritime språket.

Det seilere flest – trolig – ikke vil kjenne seg igjen i, er derimot omgangstonen og miljøet man blir tatt med inn i i denne romanen. Miljøet fra litt lysskye og mørke bakgårdsgater er tatt med om bord, for å si det sånn – og det er ikke akkurat dagligdags i seilmiljøet. Sagt på en annen måte; dette er ikke en uskyldsblå barnebok for fintfølende.

«Bikkjevakt» er Martin Sellevolds debutroman. Det kommer nok flere, for han skriver lett og godt og han kan kunsten å drive frem en historie. Det er vanskelig å legge fra seg boken. Forhåpentlig tar han med seg sin egen erfaring som seiler inn i den neste boken også.