JUL ER TID FOR BØKER

BØKER: Det fins mye spennende maritim litteratur og noe er nytt nå før jul.

Maritim julelitteratur

Julen er høysesong for bøker – enten som gaver eller romjulslektyre. Her er noen tips fra årets bokhøst.

Publisert Sist oppdatert

Les: Omfattende om seil og rigg

Alle de rare båtnavnene

Bøkene det dreier seg om er «Havet har meg nå», «En sjøreise til Sibir» og «Oppbrudd» – aktuell litteratur for alle som drømmer om langtur.

Thor Heyerdahls navigatør

En annen bok i samme sjanger fra Flyt Forlag er «Kon-Tiki og jeg» av Erik Hesselberg. Erik Hesselberg (1914–1972) var «Kon-Tiki»s navigatør, og han er blitt beskrevet som en fargerik mann full av gode historier om sitt eventyrlige liv til sjøs og som kunstner.

– Jeg kjenner en artig kunstmaler… Han er en diger rusk av en kar som kan spille gitar og er full av moro… Jeg kjenner’n fra guttedagene og har hatt’n til følge på mange poseturer i fjellene hjemme….

Slik introduserer Thor Heyerdahl sin venn Hesselberg i sin bok.

Leser du engelsk og er opptatt av seiltrim – og da av det mer sofistikerte slaget – går et tips ut på at en revidert og oppdatert utgave av den amerikanske seilmakeren Tom Whiddens bok, «The Art and Science og Sails» er kommet på markedet. Mange gode seilere vil si at dette er en bok man ikke kommer utenom dersom man virkelig vil forstå seiltrimmingens edle kunst.

Boken er tilgjengelig via North Sails.

Seiling som hobby

Selv om seiling ikke er hovedtema, er likevel seiling en del av innholdet i den nye biografien om Erling Lorentzen som Stig Arild Pettersen har skrevet. Forfatteren er selv en dyktig seiler, men også journalist, og dette er hans første bok. At Pettersen selv er seiler, betyr jo også at seiling vies oppmerksomhet i boken – og det var jo nettopp via seiling Erling Lorentzen traff prinsesse Ragnhild som han giftet seg med.

Erling Lorentzen, som i dag er 93 år, kan vise til seier i en rekke seilaser, blant annet i Fastnet Race med sin røde 57-foter «Saga» i 1973, og så sent som i 2015 deltok han med den samme båten i Færderseilasen. Og så vidt vites er det planen hans å stille til start i 2017.

Boken handler for øvrig – og hovedsakelig – om Erling Lorentzens motstandsvirksomhet som 20-åring under krigen og hans senere industrieventyr i Brasil. Men som sagt – det er mye seiling i boken også.

NY BOK: Magne Klann er den ene av de to som står bak den nye boken om trimming av seil og rigg. Øyvind Bordal er medforfatter.
BIOGRAFI: Forfatteren Stig Arild Pettersens biografi om Erling Lorentzen inneholder en hel del stoff om seiling.