Seiling for Dummies:

Rull ut Forseilet – Seiling for Dummies

Slik unngår du kluss når du skal rulle ut forseilet. 

Publisert Sist oppdatert

Seiling for Dummies:

 SEILmagasinet har nybegynnere som målgruppe når vi nå lanserer digital seilskole. Etterhvert vil vi ta for oss stadig mer avanserte emner, og vi inviterer deg til å komme med innspill!

 

Møt din instruktør 

Sonne har mange års erfaring som seiltrener i KNS, hvor han har vært instruktør for både voksne og barn, i jolle og kjølbåt. Han har også seilt regatta med 11 MOD. Når det kommer til havseilas har Sonne tilbakelagt om lag 20 000 nautiske mil. Bror har også jobbet i båtustyrsbutikk og i dag jobber han fulltid som journalist i SEILmagasinet og Båtmagasinet. 

 

Lær å kjøpe båt – Lær å seile båt 

Sonne er også eier av «Dus», en Albin Cirrus fra 1983 som han kjøpte i våres for 19 000 kroner. Brors jakt etter bruktbåt er dokumentert i serien «Bror kjøper bruktbåt», hvor han og redaktør i SEILmagasinet, Axel Nissen-Lie, så på Marieholm IF, Maxi Fenix, Maxi 77 og en Banner 30 før valget falt på Albin Cirrus. I serien kunne leserne plukke med seg en rekke nyttige tips om hvordan man best bør gå frem om man er på utkikk etter billig, brukt seilbåt i Norge. I denne serien, «seiling for dummies», lærer vi deg hvordan du skal bruke båten

Etter å ha heist storseil og kveilet fall er det på tide å rulle ut forseilet, og slik gjør du det: 

– Finn ut av hvilken side seilet skal stå

– Løsne skjøte i lo, og gjør klar skjøte på vinsjen i le 

– Begynn å dra i skjøte, og la enten vinden eller skjøte trekke ut seilet. Hold alltid igjen på tauet til rullen, slik at ikke hele seilet flyr ut på en gang. 

– Se på seilet mens du drar inn på skjøte, og slipper ut på tauet til rullen. 

– Hjelp seilet hvis det ikke går ut av seg selv, eller hekter seg

– Gjør fast tauet til rullen 

– Stram inn på skjøtet, og trim seilene. 

Se alle episodene på vår YouTube-kanal