Seiling for Dummies: 

FØRSTE EPISODE: «Hva er hva ombord i en seilbåt» er den første av ti filmer som nå er lastet opp. Ved å se hele serien kan en lære hvordan man går fra å komme frem til nedpakket båt, til å seile pent av gårde, steg for steg.

Lær å seile i ny videoserie: seiling for dummies

SEILmagasinet har nybegynnere som målgruppe når vi nå lanserer digital seilskole. Etterhvert vil vi ta for oss stadig mer avanserte emner, og vi inviterer deg til å komme med innspill!

Publisert Sist oppdatert

I «seiling for dummies» vil journalist Bror Sonne lære bort det mest grunnleggende innenfor seiling. På sikt vil vi også utvide serien og snakke om stadig mer avanserte emner. Her er vi åpne for innspill, så send gjerne en e-post og si hva du ønsker å lære mer om!

Gå til spillelisten «seiling for dummies»

Møt din instruktør

Sonne har mange års erfaring som seiltrener i KNS, hvor han har vært instruktør for både voksne og barn, i jolle og kjølbåt. Han har også seilt regatta med 11 MOD. Når det kommer til havseilas har Sonne tilbakelagt om lag 20 000 nautiske mil. Bror har også jobbet i båtustyrsbutikk og er i dag journalist i SEILmagasinet og Båtmagasinet.

Lær å kjøpe båt – Lær å seile båt

Sonne er også eier av «Dus», en Albin Cirrus fra 1983 som han kjøpte i våres for 19 000 kroner. Brors jakt etter bruktbåt er dokumentert i serien «Bror kjøper bruktbåt», hvor han og redaktør i SEILmagasinet, Axel Nissen-Lie, så på Marieholm IF, Maxi Fenix, Maxi 77 og en Banner 30 før valget falt på Albin Cirrus. 

I «Bror kjøper bruktbåt» kunne leserne plukke med seg en rekke nyttige tips om hvordan man best bør gå frem om man er på utkikk etter billig, brukt seilbåt i Norge. I denne serien, «seiling for dummies», lærer vi deg hvordan du skal bruke båten.

Seiling 101, episode én

I den første filmen, «Hva er hva i en seilbåt», går Bror gjennom «Dus» og peker ut hva som gjør opp en seilbåt. Vi starter i hekken og beveger oss mot baugen. Bror forteller om akterstag, ror og rorkult, bom og mast, skjøter og fall, løyganger og storseil. Så ser vi på selvskjøtende kontra standard vinsjer, og i det vi beveger oss fra cockpit til dekk og frem til fordekket ser vi på vant, rekker og rekkestøtter, rulleforseil, kryssholt og til slutt lanterner. 

Ti filmer ute nå

Vi har nå lastet opp ti episoder av «seiling for dummies» som du kan finne i en spilleliste på vår YouTube-kanal. Vi vil lage egne artikler for hver av filmene i tiden fremover, men for de som vil se hele serien allerede nå så kan vi røpe at det er mulig, og at filmene har følgende emner: 

– Hva er hva ombord i en seilbåt

– Sjekk motoren før du kaster loss

– Kast loss fra bås

– Heis storseil

– Kveil lange tau

– Rull ut forseilet

– Skru av motoren på riktig måte

– Slipp ut til seilet blafrer, dra inn til det ikke gjør det

– Slik slår du

– Vektfordeling er viktig

Gå til spillelisten «seiling for dummies»