Andhøy påklager henleggelse

Andhøy har påklaget henleggelsen av anmeldelsen for brudd på vernesone-bestemmelsen i Antarktis etter "Berserk"-forliset i vinter.

Publisert Sist oppdatert

FORSVANT: "Berserk" foto: Jarle Andhøy.

Jarle Andhøy ble den 3.3.2011 anmeldt av Norsk Polarinstituttfor flere overtredelser av forskrift om vern av miljøet i Antarktis. Påtalemyndighetene besluttet den 24.10.2011 å henlegge en del av forholdende Andhøy var anmeldt for. Henleggelsen ble begrunnet med bevisets stilling. For de øvrige forhold ble det utferdiget ett forelegg.

Torsdag den 3.11.2011 ble forelegget fremlagt for Andhøy, som valgte å vedta forelegget for og fokusere på de vesentlige spørsmål enhver ulykke krever.

Andhøy har derfor påklaget henleggelsen av anmeldelsen for brudd på vernesonebestemmelsen. Andhøy erkjenner overtredelse av vernesonebestemmelsen, men mener handlingen er straffefri grunnet

nødretten. Hensikten med klagen er å få belyst omstendighetene forut for ulykken.

Andhøy har siden 22.2.2011 vært opptatt av å finne årsak til ulykken.

"Berserk" forlot den etablerte basecamp i naturhavnene omkring Shakeltons vinterkvarter Back door bay og Horse Shoe Bay uten forklaring. Sistnevte naturhavn lå i beskyttelse for den varslede stormen og Andhøy er kritisk til at myndigheter i New Zealand og Norge har ignorert "Berserk"s rett til å ankre opp i trygg havn.

Andhøy er opptatt av å få belyst faktiske og dokumenterbare omstendigheter inntruffet i Mc Murdo sundet tidsrommet forut for forliset.