Priskomiteeleder Jørgen Haave overrekker prisen til Jarle Andhøy på scenen på Bryggekanten i Kragerø. foto: Linn K. Hansen.
"Berserk". Arkivbilde: Jarle Andhøy.
Jeg har bare fulgt utferdtstrangen og eventyrlysten, sier Jarle Andhøy, som setter stor pris på å få tildelt Filosofiprisen 2011. Foto: Linn Krogh Hansen.

Andhøy gir På Kanten-prisen til de etterlatte

Etter å ha mottatt «På Kanten»-prisen tok Jarle Andhøy med seg festivalprisen til Larvik, der den går videre til det etterlattes familier i forbindelse med lanseringen av det nye prosjektet «Rabalder».

Publisert Sist oppdatert

FILOSOFI-PRIS: Jarle Andhøy mottok festival-prisen under "På Kanten" i Kragerø fredag kveld. Foto: Linn Krogh Hansen

– Jeg har konkludert for lenge siden, og funnet ut at jeg er født 100 år for sent. Hadde jeg levd for 100 år siden i Kragerø ellers Risør hadde jeg blitt sendt til sjøs, det var jo der de sendte alle lasaronene, sier Andhøy etter å ha mottatt festivalprisen under «filosofifestivalen «På Kanten» i Kragerø.

Det står i kriteriene til utdelingen av denne prisen at vinneren har «gitt et nytt syn på menneskelivet».

– Vel, det har jeg ikke. Men jeg synes det er veldig fint å få en slik hedrespris for det vi gjør, og det er rett og slett å følge utferdstrangen, eventyrlysten og å hedre dem som bygget landet.

Sterk kontrast

Å få tildelt På Kanten-prisen står for «Berserk»-kapteinen som en stor kontrast til anmeldelsen fra Polarinstituttet for ikke å ha hatt papirene i orden.

 – At jeg får bot for dette er greit for meg, men jeg synes det er helt uforståelig at man har vært mer opptatt  av å etterforske meg enn å finne ut årsakssammenhengen i ulykken og hvorfor «Berserk» forvant.

Vi er ingen strømlinjet gjeng, men gjør det vi tror på, sier Andhøy, som understreker at han ikke er noen anarkist av den grunn.

– Vi levde livsdrømmen frem 22. februar i år. Da ble den knust. Vi (Jarle Andhøy og Samuel Massie red. anm) hadde kun noen dagers reise tilbake til Horseshoe bay, men ble overrasket av orkan og måtte grave oss ned.  Da jeg så ikke fikk kontakt med "Berserk" kontaktet jeg dem hjemme, som kunne fortelle at nødpeilesenderen var gått av og at båten hadde forlatt havnen, forteller Jarle, som da skjønte at noe var alvorlig galt.

Planen var at «Berserk» skulle holde seg i Horsehoe bay, der den lå med 12 mm kjetting og isanker. 13 timer etter at den 48 fot lange stålbåten forlot Horse Bay gikk nødpelieren av.

 Etter dette hadde Andhøy kontakt med Søk- og redningsmannskapet på New Zealand hver fjerde time. Ha ante på daværende tidspunkt lite om overskriftene i media hjemme i Norge da han møtte pressen på flyplassen i Christchurch etter flyturen fra Antarktis. Mens folk hjemme anså båten som tapt og mannskapet som døde, anså skipperen selv båten som savnet, og at den snart ville bli lokalisert.

Flere av utsagnene Andhøy kom med møtte sterk kritikk hjemme i Norge.

– Jeg legger meg flat for dette, men vi kom rett fra villmarken og isen, og viste ingenting om oppmerksomheten dette hadde fått i media, sier Andhøy. som samtidig understreker at 99 prosent at det som ble skrevet i denne fasen var feil, og mener at folk burde tidd stille om ting de ikke visste noe om.

«Rabalder» og de etterlatte

Ettersom «Berserk»-ulykken er blitt en stor del av livet til Jarle Andhøy ønsker han å gi På Kanten-prisen videre til de etterlatte familiene. Den fem år gamle datteren til savnede Robert Skaanes er utnevnt som gudmor til det nye ungdomsprosjektet «Rabalder», som ble lansert i Larvik i helgen.

– Det er viktig  bygge noe positivt for de etterlatte og for alle andre som går med utferdstreng og ønsker å reise på havet, sier Jarle.  

–Bli hjemme!

Jarle  Andhøy startet sin seilkarriere for 18-19 år siden da han som 15-åring fikk sin første båt. Det var et vrak, men likevel nok til å fungere som et virkemiddel for å bryte ut av de etablerte samfunnsrammene fra ungdomskolen.

– Det tok to år å gjøre båten ferdig, men den ble verktøy for å knuse ut av veggene der hjemme.

Det første året på egen kjøl gikk med til å utforske svenskekysten og gjøre alle de vanlige nybegynnerfeilene pluss til litt, samt å søke råd hos erfarne seilere. Da Larvik-gutten fortalte om planene sine ristet de fleste på hodet og stemplet det meste som galskap.

– Jeg fikk stort sett ett råd: Bli hjemme!

Isteden for å lytte til rådene tok tenåringen en 27 fots Vega og seilte rundt Kapp Horn alene.

– Mitt eventyrliv har jo beveget seg videre fra Kapp Horn-seilasen, til min mors store fortvilelse ler prisvinneren. Og tar et par sekunders pause i snakkingen mens han nikker  til moren og faren, som står blant publikum og overværer prisutdelingen på Bryggekanten i Kragerø med blanke øyne.

For 15 år siden lovte han moren å bli voksen og ta en utdannelse.

Han skulle bare seile et par år til...

Begrunnelsen for valg av festivalprisvinner

Priskomiteens leder, Jørgen Haave, har formulert følgende på festivalens hjemmeside:

«Etter en ungdomstid i nølende opprør mot a4-tilværelsen, fant Jarle Andhøy sin mulighet til å realisere seg da han begynte å seile. Med ”born free” i seilet, og en svær hai-kjeft malt i baugen av båten ”Berserk” har han brukt seiling som middel i et anarkistisk ungdomsopprør. Seilbåten gav ham muligheten til å bruke verden som en arena for å realisere sine drømmer, har han sagt. Det er den iboende samfunnskritikken som ligger i dette, vi i komiteen særlig har lagt merke til. Andhøy formulerer ikke filosofien sin i noen form for avhandling. ”Jeg lengtet etter noe. Men klarte ikke sette fingeren på hva,” har han sagt.»

Jon Ingebretsen i Venstre har imidlertid kritistert valget av prisvinner for det han mener er å sende ut feil signaler til samfunnet.

– I dette tilfellet synes jeg det er bokstavelig talt på kanten å gi prisen til Andhøy fordi vi vet hvilke skjebner denne ekspedisjonen førte til, sier Ingebretsen til ta.no

Om grunnlaget for utdelingen av prisen skriver arrangøren følgende på festivalens hjemmesider: «Virkelig nye ideer om menneskelivet vil skape motstand og kanskje avsky. Komiteen søker ikke derfor bare etter en kreativ tenker eller praktiker. Dette er heller ikke nødvendigvis en pris for å være sympatisk og godt likt. Vår prisvinner skal først og fremst være På Kanten».

Tidligere vinnere er:

2007: Kadra Yusuf, 2008: Arne Næss, 2009: Tore Sandberg, 2010: Tore Stubberud. Mer om festivalen finner du her