– Vil havne opp-ned mange ganger

Følg den svenske solo-småbåtseileren Sven Yrvinds hjemmeside for siste nytt rundt hans neste prosjekt.

Publisert Sist oppdatert

HOVEDBILDE: Yrvind med sin 4,8 meter lange båt under "Allt för sjön", Stockholm 2. mars i år. Begge foto: Seilas.

Sven Yrvind er 72 år gammel og kjent for sine «Bris»-båter og har nettopp kommet hjem etter en tur over Atlanterhavet, men planene er allerede klare – han skal seile jorda rundt.

Den forrige turen, fra Irland til Martinique, ble gjort i en båt på fattige 4,8 meter, men jorden rundt blir trangere for Yrvind, under tre meter blir båten «Yrvind Ten» som er på planleggingstadiet.

I sitt siste innlegg på hjemmesiden til Yrvind  forklarer han hvorfor og hvordan båten skal kunne ligge opp-ned i vannet og derfra klare å rette seg opp uten problemer.

– Jeg skal seile gjennom noen av verdens røffeste havområder, så jeg kommer til å havne på hodet flere ganger, sier Yrvind.

Tåler alt

Yrvind har hentet inspirasjon fra blant annet lærerinnen Annie Edson Taylor, som på sin 63-årsdag, den 24. oktober 1901, seilte ned Niagara Falls i et selvlaget eikefat.

–  Hun klarte det for 100 år siden. Da er jeg overbevist om at jeg kan klare å seile jorden rundt i en moderne komposittbåt, som skal kunne tåle alt av vær.

Yrvind sier at han selv ikke ville like å sette utenfor Niagara Fallas i en moderne komposittbåt, selv om det helt sikket ville gått bra.

Trives i eget selskap

Yrvind hadde egen stand på Stockholmsmessen "Allt för sjön" for en måned siden, der han ble intervjuet av flere TV-kanaler og holdt foredrag for publikum. Med seg på standen hadde han den  4,8 meter lange båten som han seilte til Martinique med.

At han skal komme til å kjede seg på forutstående jordomseilingen i den ikke altfor raske farkosten, er han ikke bekyrmet for.

– Jeg trives godt i eget selskap, og  tar dessuten med meg tilstrekkelig med bøker. Mest innen fagene matte, filosofi og lignende, sier 72-åringen til Seilas.