Seilere på vidvanke

I Stavern ser vi Redningsskøyta taue inn en seilbåt med motorstopp, og får en historie om seilere på vidvanke.

Publisert Sist oppdatert

Vi spør Robert Jakobsen på redningsskøyta «Askerbæringen» om det er vanlig at seilbåter må taues inn når de får motorstopp. – Ja, når det gjelder norske båter så, kommer svaret raskt fra den erfarne redningsmannen.

–    Jeg tror mange heiser seil bare for å slippe unna vikeplikten når de kjører for motor, legger han til når vi treffer ham i Stavern. Så forteller han en dagsfersk historie om en ny seilbåteier.

Torungen

–    Vi fikk en oppkalling i går fra en mann som hadde kjøpt en ny 33 fots seilbåt dagen før. Han skulle til Kragerø, men visste ikke hvor han var. Vi klarte ikke å finne ham, og ba Hovedredningssentralen på Sola peile basestasjonen til mobiltelefonen hans. Da viste det seg at mannen og den nye seilbåten befant seg ved Arendal. Det han trodde var Jomfruland fyr var i realiteten Torungen, forteller Jakobsen.

–    Er det like mange tullinger på sjøen som avisene vil ha det til?

–    Nei, vi har ikke opplevd noen ulykker her i sommer. Stort sett vil jeg si at båtfolk er bedre enn sitt rykte, men som på veien finnes det jo også noen tullinger på sjøen, sier Jakobsen. 

Rakkeboene

Jakobsen mener for øvrig også at Rakkeboene er bedre enn sitt rykte. Grunnene er godt merket og det er enkelt å passere på utsiden. – Det er flere skumle skjær på den andre siden av fjorden i farvannet rundt Hvaler, sier han.