LEDER: «Game» med Espen Guttormsen til rors i suveren ledelse. Her seiler de ut Drøbaksund hvor båtene bak ble liggende mellom øyene.

Norske båter leder alle tre klasser i VM

Første del av verdensmesterskapet har blitt preget av start og stopp, og spredningen er enorm.

Publisert

Landmark 43 «Game» ledet ved Slemmestad, og Calle Andersen og Espen Guttormsen har bare blitt rikere og rikere. På morgentimene på onsdag ligger båten øst for Jomfruland og gjør 2,5 knop. Ikke langt bak ligger Swan 45 «Zorro». «Game» har under 40 nm til rundingsmerket utenfor Arendal. Der bør de være i ettermiddag. «White Shadow» ligger som båt nummer tre i den største klassen.

SOLOPPGANG: Første soloppgang for «Lethe». Morten Knudsen til rors.
SOLOPPGANG: Første soloppgang for «Lethe». Morten Knudsen til rors.
SOLNEDGANG: «Hyrrokkin» har imponert så langt. Her styrer Tim Sandberg.

Mange stopp

Trackingen viser at vinden har vært av og på. For mange, mest av. Feltet strekker seg nå over 30 nm, fra båter nord for Færder til båter øst for Jomfruland. Båtene ligger også svært spredt i øst fra vest. Båtene legger ut fra kysten kan få hjelp av medstrøm, mens båter nær kysten kan få litt hjelp av termisk vind.

Været seilerne har hatt så langt er svært krevende. De må hele tiden bruke sansene, og analysere, samt at det blir mange seilskift. Det har nok vært minimalt med hvile.

Prognosene er ikke så lystige. Lavtrykket vil bygge seg opp over Arendal, og mye tyder på at det legger seg midt i Skagerrak på torsdag. Yr melder om pent vær og 3-4 m/s fra sør på Torungen i ettermiddag.

A: Det er fire båter i tet i den store klassen.
B: «Hyrrokkin» har virkelig lagt konkurreneten bak seg.
C: De beste av de minste ligger sammen med de større båtene i klasse B.

Favoritter i tet

Mye tyder på at nivået på shorthandedseiling i Norge er høyt. Norske båter topper i hvert fall listene til TracTrac.

Dehler 30 OD «Hyrrokkin» har imponert stort, og rundet på Slemmestad som båt nummer tre. Den lille båten har hengt seg fast i de store, og leder den mellomste klassen. Nå er de suveren i sin klasse. Som båt nummer to ligger Corby 33 «Mrs Freckles» som seiler med svensk flagg med har med norske Eivind Bøymo-Malm som har svenske Lena Having som skipper.

JPK 1080 «Mika» ligger tre. Harald Walder seiler med sin datter Christine.

I den minste klassen leder «Lethe» med brødrene Knudsen. De hadde ikke den beste starten, men seilt bra i natt. Nummer to ligger X-332 «Flux» med Skøyen og Tønnessen, før vi finner en svensk båt som nummer tre, Farr 30 «Consensus». Her er det langt tettere mellom de beste. 

BANER: De små skal seile etter rød strek, og de store etter gul strek. Den mellomste klassen skal seile sammen med de store i første trekant, og med de små i andre trekant.

Lang regatta

Etter Arendal skal båtene krysse Skagerrak over til Svenskekysten. Deretter bærer det nordover til Struten, utenfor Hankø. Etter det, en ny mindre trekant på havet, før båtene går i mål i Vrengensund. 

Klasse A seiler en bane på 340 nm, klasse B en på 320 nm, og klasse C en på 300 nm. Arrangøren har estimert første ankomst torsdag ettermiddag. Det kan bli senere. 

.