Sol, seil og båtførerprøve

For å slå to fluer i en smekk ble vi med på seilkurs med innlagt undervisning og test til båtførerprøven. Men de færreste av oss var overbevist om at vi ville bestå testen da prøvene ble delt ut under palmene i Kroatias skjærgård.

Publisert

- Vi har hatt en hyggelig og lærerrik tur, så får det gå som det går etterpå. Men det hadde jo vært litt greit å klart det da....

Dette var den kollektive konklusjonen i de noe nervepirrende timene før oppgavene til Båtførerprøven ble delt ut under palmene på Sipanska Luka. 

Å ni-lese de siste timene mens ti hylende katter gjør det de kan for å forstyrre oss på den landfaste siden av hekken, og solen er på vei til topps over biminien, er kanskje ikke de optimale forberedelsen til båtførerprøven, eller "eksamen" som vi etterhvert begynte å kalle det. For utfra nervene å dømme skulle man tro at det minst var snakk om en kystskippereksamen vi skulle opp til.

Pensum må leses

Etter fem dager med seiling, teoretisk undervisning og noe tid til lesing på egenhånd, viste det seg imidlertid at vi hadde lite å frykte. Alle klarte prøven. Men en ting var samtlige eninge i; Båtførerprøven er ikke noe man kan regne med å bestå uten å lese boka. Kapitlene om navigasjon, peiling av kurser, sjøveisregler, merkesystermer, identifikasjon av fyr og lykter, samt lanterneføring er noe man må kunne, og det å ha hatt båt i "alle år" er i de færreste tilfeller nok til at man automatisk består prøven.

Praksis bør være en del

Blant dem som hadde høyest poengscore var en deltaker som kun hadde tilbrakt en eneste dag i seilbåt før han kom til Kroatia, og som han selv sier;

- Jeg ville aldri i verden følt meg kapabel til å navigere en slik båt bare fordi jeg nesten fikk full pott på den teoretiske prøven. Her trengs også masse praktisk opplæring.

Genial kombinasjon

Kombinasjonen av praktisk seilkurs hvor vi bodde om bord i en Cyclade 43 og teoretisk undervisning med avsluttende båtførerprøve er et supert tilbud til personer som ønsker å ta båtførerprøven, og samtidig få praktisk opplæring ihåndtering av en seilbåt. Også motorbåtfolk vil kunne ha nytte av dette. Mye av det man lærer her gjelder også for folk med motorbåt, i tillegg til at det kan være nyttig for motorbåteiere å vite litt mer om hvordan en seilbåt fungerer. Kurset passer også til til personer som er glade i sjøen og som ønsker en aktiv  ferie med noen utfordringer på det mentale plan, samtidig som man nyter godt av sydens sol og varme.

Når og hvor man gjennomfører de teoretiske timene er i stor grad opp til oss deltakere, men mye av gjennomgåelsen foregår under svært uformelle forhold. Det at man hele tiden har båter rundt seg og selv befinner seg i båt, gjør det naturligvis mye enkelere å oversette teoriene til praksis, samtidig som man hele tiden kan diskutere aktuelle problemstillinger med sidemannen eller instruktøren.

At instruktørene er flinke og motiverende har selvfølgelig også mye å si for den pedagogiske delen.

Les mer om kombinasjon av seilkurs og  båtførerprøve i Kroatia her:

www.inspiratour.com

Powered by Labrador CMS