VINDHULL: «PSP Logistics» ledet mesteparten av Sydney-Hobart Race, men tapte ledelsen i et vindhull iike før mål.
VINDHULL: «PSP Logistics» ledet mesteparten av Sydney-Hobart Race, men tapte ledelsen i et vindhull iike før mål.

Ledet til Hobart, med havnet i vindhull

Alt så ut til å klaffe for Stian Tønnesen under Sydney-Hobart Race. Slik gikk det med PSP Logistics i Clipper-klassen.

Publisert Sist oppdatert
DRØM: Stian Tønnesen fikk opplevd en drøm han har hatt i mange år.
DRØM: Stian Tønnesen fikk opplevd en drøm han har hatt i mange år.
VANT: «HotelPlanner.com» var nest sist over målstreken, men vant etter å ha tilkjent tid.
VANT: «HotelPlanner.com» var nest sist over målstreken, men vant etter å ha tilkjent tid.

Rolex Sydney Hobart Yacht Race var fjerde etappe i Clipper Race, en jorden rundt seilas med 11 like båter på 60 fot, og betalende amatører som mannskap.

Stian Tønnesen fra Fredrikstad skal være med hele veien, og har fått en sentral rolle om bord i «PSP Logistics». 

Drøm i oppfyllelse

– En årelang drøm om å seile Sydney Hobart Race er oppfylt og jeg kunne nok ikke håpet på en bedre ramme for racet. Jeg er veldig stolt av å være en del av historien til en av verdens mest ikoniske havseilaser. Det gikk fort til Hobart i år og det var utrolig spennende fra start til slutt, forteller Tønnesen.

Det ble en svært tett regatta for de 11-Clipperbåtene hvor det bare skilte 90 minutter fra første til siste båt.

Vant starten

Med båter på kryss og tvers fikk vi en knallstart ut av Sydney og vi var først ut av The Heads blant Clipper-båtene. Kort tid etter runding kunne vi sette spinnaker og fly hele veien til Hobart. Med hele flåten jaktende bak oss var det ene og alene hardt arbeid som gjaldt for å beholde ledelsen, skriver Tønnesen på facebook. Bak ham i feltet oppstår det dramatikk.  

Clipper-båten «HotelPlanner.com» plukket opp en seiler fra sjøen som hadde falt over bord fra en båt. Seileren ble undersøkt av mannskapet på Clipperbåten, og levert tilbake på den ikke navngitte båten som mistet sitt mannskap.

Jevn fart

Flåten står utrolig likt og det er fint lite som skiller båtene. Hver tiendedels knop teller og det er avgjørende å gjøre riktige taktiske valg. Vi kjørte hardt dag og natt og ofte helt opptil hva spinnakerne tålte. Den fantastiske innsatsen vi la ned gav uttelling men 48 timer senere mistet vi ledelsen til «Sanya Serenity Coast» og «Garmin». Når vi nærmet oss Tasman Island, ca 50 nautiske mil fra mål, havnet vi et vindhull og ble liggende å drive i flere timer. Mange Sydney Hobart er vunnet og tapt i Storm Bay og dette ble også vår skjebne. Den ene båten etter den andre dukket opp i horisonten bak oss og når vinden fylte igjen befant vi oss i midten av feltet. Det var veldig frustrerende for oss men slik er seiling noen ganger, forteller Tønnesen.

Men det var ikke «Sanya Serenity Coast» som vant. «HotelPlanner.com» som plukket opp seileren fra sjøen ble av regattaledelesen tilgodekjent 120 minutter. Båten var nest sist i mål, men tok seieren. Tønnesne og «PSP Logistics» falt ned til 6. plass.

Starter på fredeg

Nå ser vi fremover og lader opp til siste race i The All Australian Leg fra Hobart til Airlie Beach som starter 5. januar. Vi skal gi alt vi har! Hold fast, skriver Tønnesen på Facebook.

«Sanya Serenity Coast»  leder Clipper Race etter fem etapper med 56 poeng. «PSP Logistics» ligger på 6. plass sammenlagt med 40 poeng.