NY, SPREK BÅT:
Kongen satser på ClubSwan 50
Til våren blir det to slike spreke båter i Oslofjorden, før de flyttes til Middelhavet. Kremen av norske seilere samles i 50-foterne.
Til sommeren skal tre norske Swan-båter være med å prege Middelhavets hotteste regattaklasse.
Da ClubSwan 50 ble lansert høsten 2015, hadde ingen sett en mer ekstrem kombinasjonsbåt for tur og regatta. Argentineren Juan Kouyomdjian hadde fått fritt spillerom til å leke seg med form og formler. Mottakelse ble overveldende og båten ble kåret til Årets Båt 2018 i sin kategori av europeiske båtjournalister, blant dem SEILmagasinets Axel Nissen-Lie.
Mer enn 20 båter
I dag er over 20 båter produsert og interessen for klassen er stor. Sammenlignet med TP52 beveger båten seg mykere i sjøen og den er lettere å seile, men den er nesten like rask. I motsetning til TP52 som er en design-klasse dominert av America’s Cup lag, har Club Swan 50 eieren til rors og begrensninger på antall profesjonelle seilere i besetningen. Seilgarderoben er også begrenset til åtte seil for hver båt. Kun ett seil kan skiftes ut per år og etter hver regatta. I utgangspunktet har båtene ett storseil, tre fokker, tre asymmetriske sløreseil og et stagseil.

Tyngdepunktet i Middelhavet
Klassen seiler idag i Middelhavet, med årlige regattaer i Frankrike, Italia, på Mallorca og Sardinia. Klassen har sitt eget VM. En egen Nations Cup for Middelhavet utgjøres av regattaene i Monaco 9.-13. april, Scarlino, Italia 30. april - 4. mai. St. Tropez 9. - 15. juni og Copa Del Rey Mapfre på Mallorca 27. juli – 3. august. VM arrangeres fra Porto Cervo på Sardinia i september.
Nord Stream Race utgjør den andre delen av Nations Cup og består av nasjonale vinnere av Seilsportsligaene i Tyskland, Danmark, Sverige, Finland, Estland og Russland, som seiler båter stilt til disposisjon av sponsorene Nord Stream og Gazprom, som investerer store beløp i regattaen. Regattaen starter i Kiel og fortsetter via København, Stockholm og Helsinki med avslutning i St. Petersburg. Det har til nå ikke vært aktuelt for et norsk lag å stille opp i denne regattaen.
Morten Kielland først
Den første norske seileren som fattet interesse for den nye klassen var Morten Kielland som ble overtalt av Nautors eier, den italienske klesmogulen Leonardo Ferragamo, til å skaffe seg en av de første båtene. Kielland er lite kjent i seilermiljøet i Norge, men seilte i noen sesonger 12 meter i Newport Rhode Island. Han er født og oppvokst i Oslo, men er nå bosatt i Sveits. Båten seiler derfor under sveitsisk flagg og representerer seilforeningen i Gstaad, 1050 meter over havet. Båtnavnet «Mathilde» stammer fra rederiet Wilhelmsens første bark fra 1840, kjøpt av Kiellands forfar Wilh. Wilhelmsen i 1865.
Med sin egen begrensede erfaring fikk Kielland fra begynnelsen med seg gode profesjonelle seilere og SEILmagasinet tok sammen med Christen With høsten 2017 et initiativ for å opprette en pool av norske seilere som ville satse på en proffkarriere. Blant disse valgte Kielland ut tre som var med på laget i hele sesongen 2018. To av disse fortsetter i 2019. Det er Silje Brathagen With som er navigatør og Alex Ringstad, europamester i Moth U23.


Høy standard
Selv om ClubSwan 50 er eierdrevet har mange av seilsportens superstjerner plass i båtene som taktikere eller navigatører. Jochen Schuhmann og Ed Baird er blant disse og bidrar til at nivået er høyt. Kielland fikk i 2018 sesong britiske Leigh McMillan til å ta hånd om taktikken, Det ga gode resultater og «Mathilde» var blant de beste i hele sesongen, med 3. plass i VM som en liten nedtur for det ambisiøse nordmannen. Nå er McMillan en del av det britiske America’s Cup prosjektet og blir erstattet for kommende sesong av spanske Iker Martinez, gull- og sølvvinner i 49er fra OL med flere Volvo Ocean Races bak seg. En skulle tro at dette ikke var noen dårlig erstatning. Navigatøren, Silje Brathagen With er og en av nøkkelpersonene om bord. Hun er ingeniør av utdannelse, jobber til daglig i DnV GL, Norge og tar navigasjonsjobben på alvor. Hun jobber tett med amerikaneren Peter Isler og oppdaterer seg på alle nye systemer som skal forbedre lagets yteevne. Hun gir for øvrig mye ros til Morten Kielland som styrer godt og som har stor konsentrasjonsevne. «Mathilde» er en av de raskeste på kryss.
Proxflyer
Askermannen Petter Muren (57) bygde opp Prox Dynamics, som har utviklet og produserer ørsmå droner for militært bruk. Etter ni år ble selskapet i 2016 solgt til amerikanske eiere for mer enn en milliard kroner. Murens andel av salget gjorde det mulig å kjøpe ClubSwan 50’en «Proxflyer». Han fortsetter i bedriften der han skal konsentrere seg om teknologiutvikling. Litt mindre jobbing blir det likevel og det skal bli mer tid til seiling. «Proxflyer» ble levert akkurat i tide for Færderseilasen i fjor, og Murens lag brukte sesongen til trening på hjemmebane. Unntaket var Copa del Rey der laget leide inn «Mathilde» og etter en treg start seilte seg godt opp mot slutten av regattaen.
Familie og venneprosjekt
Også lillebroren Jan Muren (55) er sterkt involvert i prosjektet. Mens Petter står for finansiering og formaliteter, er Jans engasjement som koordinator ifølge storebror avgjørende for gjennomføringen av prosjektet. Mannskapslisten er ikke helt klar i skrivende stund, men ved siden av brødrene utgjør navigatøren, meteorolog utdannede Nils Melsom Kristensen en nøkkelperson i laget. Petter Muren sier til Seilmagasinet at man ikke kommer til å hyre inn internasjonale «rockstars». Laget skal bestå av gode seilervenner, og selv om målet er å gjøre det så godt som mulig, teller samholdet i laget mer enn noen plasser på resultatlisten.

Skal trene med Kongen

Når den nye «Fram XVIII» kommer til Norge ved påsketider er det planlagt at de to båtene skal trene sammen i Oslofjorden. Det vil bety mye for begge lagene. Det finnes ikke bedre trening enn å matche to like båter mot hverandre og se de direkte konsekvenser av ulik trimming. Denne matchingen foregår helt til «Fram XVIII» skal sendes sydover i månedsskiftet mai/juni. «Proxflyer» følger en måned senere etter at laget har fått med seg Skagen Race og Færderseilasen. Begge båtene vil deretter være med i de terminfestede regattaene for ClubSwan 50, som kulminerer med VM i september. Deretter skal «Proxflyer» igjen på landeveien og hjem til Norge, trolig klar for et tilsvarende opplegg i 2020. Da er det også planlagt et Europamesterskap i Sverige i månedsskiftet juni/juli der i hver fall «Proxflyer» kommer til å delta, selv om det neppe blir mer enn ti deltakere.

Et unikt prosjekt
«Fram XVIII» er et unikt prosjekt på mange måter. Ikke bare er eier og skipper 82 år når han får båten levert. Kongens lag består også utelukkende av gamle seilervenner som alle har sivile yrker utenom seiling. Majesteten insisterer på å ha det slik. - Det er alltid like moro å se utrykket på proffene når vi slår dem, sier han. Det er derfor ingen grunn til å avskrive «Fram XVIII» i dette selskapet. Kongen har et konkurranseinstinkt av de sjeldne og han uttalte på TV ved juletider at det er konkurransen mer enn seilingen som driver ham. Kong Harald har derfor aldri vært spesielt interessert i turseiling. Nå får han med laget fra «Sira» med Kjell Arne Myrann og Einar Koefoed i spissen. Disse blir supplert med Kristoffer Spones Melges 24 lag med brødrene Sigurd og Børre Hekk Paulsen og Christen Horn Johannessen. Sistnevne og Koefoed blir ventelig bak i båten sammen med kongen og styrer taktikken, mens Spone blir reserverormann og trolig kommer til å avlaste kongen på unnavindsleggene. Christen With blir lagets coach og seilmaker, og et morsomt poeng er det at kona Silje er navigatør på konkurrerende «Mathilde». Tro hva de snakker om ved middagsbordet.
Hva med Sira?
2019 kommer til å bli et hektisk seilår for kongen og hans menn. Ikke bare skal de få en splitter ny 50-foter opp på trim. De skal også holde 8 meteren «Sira» gående. Etter mastebrekket på Hankø i 2017 har båten fått ny mast, bygget av amerikansk gran, egentlig ment for flyindustrien. Resultater har vært at gamle «Sira» fra 1938 nå seiler raskere enn noen gang. Det blir ikke noe internasjonalt mesterskap for båten i 2019, men «Sira»-laget skal bruke tid med de tre båtene som skal til VM i Cowes, «Carron», «Wanda» og «If» for å få disse i best mulig form til dette mesterskaper.
Sannelig godt vi har en sprek og engasjert konge!