KONTROLL: Kommer du fra utlandet i båt må du oppsøke en av en gruppe utvalgte havner og fremstille deg for politiet der.

Regjeringen innfører grensekontroll av fritidsbåter

Fritidsbåter som har vært utenfor Norges grenser og kommer tilbake, vil bli underlagt det samme test- og karanteneregelverket som reisende med båt og fly. Grensepassering kan kun skje på utvalgte steder.

Publisert Sist oppdatert

Selv om Regjeringen har lettet på koronarestriksjonene ved å innføre trinn tre av gjenåpningsplanen og blant annet tillater fritidsreiser til utlandet, vil det ikke være fritt frem for seilere som velger å legge seilturen i sommer til for eksempel Sverige. Det blir ikke bare bare å komme tilbake igjen.

– Det er fortsatt behov for kontroll med innreise til Norge. Politiet har ikke kapasitet til å gjennomføre en like grundig grensekontroll på sjøen som på land- og luftgrensen. Derfor begrenser vi midlertidig hvilke havner man kan benytte seg av i sommer hvis man kommer fra utlandet med lystbåt, sier justis- og beredskapsminister Monica Mæland i en pressemelding Regjeringen har sendt ut.

Havnene som er fastsatt som lovlige grense­passerings­steder for reisende med lystbåter, er: Hammerfest, Tromsø, Bodø, Trondheim, Ålesund, Bergen, Stavanger, Kristiansand, Sandefjord, Oslo Havn og Halden/Sponvika.

Bestemmelsen trer i kraft mandag 21. juni kl 12:00 og varer frem til 30. september.

– Denne gruppen med godkjente havner for lyst­fartøyer vil gi de reisende mulighet til å benytte seg av en sentral havn i hvert politidistrikt, samtidig som politiet vil kunne kontrollere alle reisende som fremstiller seg for kontroll ved grense­passerings­stedet, sier justisministeren.

I en redegjørelse om «Trinnvis åpning for reiser i trygge rammer» gir Regjeringen også noen unntak:

«Regjeringen har besluttet at kravet til test og innreiseregistrering fjernes for personer som kan dokumentere at de er fullvaksinerte eller har gjennomgått covid-19. De slipper test på grensen, og å fylle ut og vise frem innreiseregistreringsskjema før de kommer inn i landet.»

Hvordan innsjekkingen og kontrollen i de utvalgte havnene vil fungere i praksis, sier pressemeldingen ikke noe om.