Regjeringen innfører grensekontroll av fritidsbåter

Fritidsbåter som har vært utenfor Norges grenser og kommer tilbake, vil bli underlagt det samme test- og karanteneregelverket som reisende med båt og fly. Grensepassering kan kun skje på utvalgte steder.

Publisert Sist oppdatert

Selv om Regjeringen har lettet på koronarestriksjonene ved å innføre trinn tre av gjenåpningsplanen og blant annet tillater fritidsreiser til utlandet, vil det ikke være fritt frem for seilere som velger å legge seilturen i sommer til for eksempel Sverige. Det blir ikke bare bare å komme tilbake igjen.

– Det er fortsatt behov for kontroll med innreise til Norge. Politiet har ikke kapasitet til å gjennomføre en like grundig grensekontroll på sjøen som på land- og luftgrensen. Derfor begrenser vi midlertidig hvilke havner man kan benytte seg av i sommer hvis man kommer fra utlandet med lystbåt, sier justis- og beredskapsminister Monica Mæland i en pressemelding Regjeringen har sendt ut.

Havnene som er fastsatt som lovlige grense­passerings­steder for reisende med lystbåter, er: Hammerfest, Tromsø, Bodø, Trondheim, Ålesund, Bergen, Stavanger, Kristiansand, Sandefjord, Oslo Havn og Halden/Sponvika.

Bestemmelsen trer i kraft mandag 21. juni kl 12:00 og varer frem til 30. september.

– Denne gruppen med godkjente havner for lyst­fartøyer vil gi de reisende mulighet til å benytte seg av en sentral havn i hvert politidistrikt, samtidig som politiet vil kunne kontrollere alle reisende som fremstiller seg for kontroll ved grense­passerings­stedet, sier justisministeren.

I en redegjørelse om «Trinnvis åpning for reiser i trygge rammer» gir Regjeringen også noen unntak:

«Regjeringen har besluttet at kravet til test og innreiseregistrering fjernes for personer som kan dokumentere at de er fullvaksinerte eller har gjennomgått covid-19. De slipper test på grensen, og å fylle ut og vise frem innreiseregistreringsskjema før de kommer inn i landet.»

Hvordan innsjekkingen og kontrollen i de utvalgte havnene vil fungere i praksis, sier pressemeldingen ikke noe om.