SailGP til Europa

Regatta i hastigheter opp mot 50 knop

Seilingens Formula 1 seiles utenfor Cowes denne helgen. Allerede under treningen er det satt ny fartsrekord.

Publisert Sist oppdatert
SKADET: Oppkjøringen før helgens regatta ble ødelagt av en skadet vingmast for Australia.
SKADET: Oppkjøringen før helgens regatta ble ødelagt av en skadet vingmast for Australia.

Flere av båtene har brutt 50 knops grensen under treningen til helgens regattaer, og for Tom Slingsbyog mannskap på det Australske laget ble det for vilt. De skadet vingmasten i går, men håper de får båten klar før helgen. Rett før skaden var de oppe i 51,24 knop. Det skiller bare ett poeng mellom Australia og Japan som har vært suverene så langt. Det har blitt seilt tre runder i SailGP, første i Sydney, andre i San Francisco, og tredje i New York, hvor Australia har vunnet to, og Japan en.

Det blir spennende å følge Great Britain i Cowes. De ble tre i San Francisco, men hadde skade på båten i New York, og fikk ikke seilt. Det engelske laget ligger på tredjeplass sammenlagt, bare ett poeng foran USA. Kina og Frankrike deler sisteplassen.

LES: Team Japan vant i New York

Ex America’s Cup

F50-båtene som brukes i serien er alle like. Båtene er en videreutvikling av AC50 som ble brukt under America’s Cup på Bermuda i 2017. Nå er båtene utstyrt med batterier som gir energi til alle hydrauliske pumper som brukes til å kontrollere båten. Det gjør at seilerne kan bruke energi på å trimme, i stede for å pumpe hydraulisk trykk.

Båtene er også utstyrt med en elektronisk kontrollsystem som gjør at de er enklere å holde flygende. Arrangøren jobber med stadige oppgraderinger for å forbedre båten, og disse justeringene får alle lag glede av. Båtene samler inn enorme data fra seilingen, og alle data er åpne for lagene, som gjør at de seiler på like premisser.

LES: Skal lage verdens mest publikumsvennlige regatta

Last ned app

Larry Ellison hadde en drøm at AC50 og formatet han var med å utvikle før forrige America’s Cup skulle bli pokalens fremtid. Det var alle lag, bortsett fra Team New Zealand enige om. Med Team New Zealand som vinnere ble det annerledes.

SailGp er hva America’s Cup kunne ha vært, om noen av de andre lagene hadde vunnet. På Bermuda ville gjerne Larry Ellison få litt igjen for alt han hadde investert, og tok betalt for å vise arrangementet. SailGP er gratis, og kan følges via en app.

LES: Team Australia vant finalen mot Japan og Dødsens kjedelig i Sydney

 

ENGLAND: SailGP seiles denne helgen i Cowes.
ENGLAND: SailGP seiles denne helgen i Cowes.