Olympisk dragkamp

Laser får konkurranse om OL-status
Det er ikke gitt at Laser vil være en OL-klasse i 2024. World Sailing har tillyst en konkurranse om enmannsjolle-statusen.
Det står mellom fire jolletyper som kan bli den nye enmannsjollen i OL i 2024. Laser Standard og Radial for henholdsvis herrer og damer er en av de fire, men Laser, som har vært OL-klasse siden 1996, blir utfordret av jollene D-Zero, Melges 14 og RS Aero. De tre jollene skal sammen med Laseren testes og sammenlignes i 2019, hvoretter en av dem vil bli valgt til olympisk enmannsjolle i 2024.
OL-seilingens internasjonale alibi
Dette har selvfølgelig skapt oppstandelse i Laser-leieren. I et kommuniké på nettsiden sin uttrykker International Laser Class Association overraskelse og skuffelse over World Sailings (det internasjonale seilforbundet) beslutning om å velge en ny enmannsjolle-klass til OL i 2024.
Laser-klubben peker på det store antallet Laser-joller som fins i verden og klassens store internasjonale utbredelse. Laser Standard og Laser Radial er de to klassene i dagens OL-familie som desidert flest nasjoner seiler i. Seilere fra hele 85 nasjoner forsøkte å kvalifisere seg til OL i Rio de Janeiro i 2016. Seilere fra 69 nasjoner forsøkte seg i Laser Radial.
I tungvektsklassen Finnjolle var det til sammenligning 36 nasjoner som var representert.
– Det har tatt over 40 år å komme dit vi er i dag, sier Laser-klubben, og lurer på hvordan en annen klasse skal kunne oppnå tilsvarende spredning på bare fire år.

Laser-klassen er OL-seilingens internasjonale alibi.
Et krav om mer spenning
Den internasjonale olympiske komite (IOC) har ved flere anledninger det siste tiåret rettet søkelyset mot seilsporten og stilt spørsmålstegn ved om den i det hele tatt skal være olympisk. Stor internasjonal spredning og medievennlighet har vært blant kriteriene IOC har for at en sport skal stå på det olympiske programmet, og seilsporten har nærmest fått et krav om å bli mer spennende og ha større TV-appell. Mange seere betyr inntekter, og all den stund det er ressurskrevende å ha seiling på det olympiske programmet, ønskes det en større grad av balanse mellom utgifter og inntekter.
World Sailing har et press på seg for å gjøre seilsport mer spennende.
Seilsporten har svart ved å ta trauste kjølbåter av OL-programmet og erstatte dem med fartsfylte båttyper som 49er og Nacra. Nå ønskes en ny enmannsjolletype.
For stort monopol
Men etter det SEILmagasinet erfarer er det også andre, bakenforliggende årsaker til at World Sailing har «sagt opp» Laser som OL-klasse, men gitt dem sjansen til å kvalifisere seg på nytt i konkurranse med tre andre klasser. Det går blant annet på internasjonale bestemmelser, Anti Trust Regulations, som har med monopol på produksjon av noe å gjøre.
Produksjonen av Laser skal etter World Sailings mening være for monopolisert, og World Sailing ønsker større innflytelse på og kontroll med en OLs klasses utvikling. De avtaler som ble gjort da Laser ble OL-klasse på 1990-tallet, ivaretar så vidt vites ikke dette.
Det er også en påstand blant seilere om at produksjonen av Laser-joller ikke har vært stabil nok. Skrogvekt, laminat-tykkelser og skrogstivhet har etter sigende variert for mye. Likeså har mastenes stivhet vært ulik. World Sailings ønske om kontroll dreier seg også om dette.
Ved å «nullstille» enmannsjolle-klassene kan følgelig resultatet bli at det enten blir en helt ny enmannsjolle-klasse, eller at Laser forblir OL.klasse, men i en ny avtale der World Sailing har mer kontroll på klassen enn den har per i dag.
2019 blir avgjørende
Akkurat nå (fra 27.10–4.11.2018) avholder World Sailing sitt årsmøte i Sarasota i USA, og 3. november vil det videre løpet for valg av enmannsjolle i OL i 2024 bli lagt. Planen slik den foreligger per i dag, er at de fire jollene skal igjennom ulike testseilaser og vurderinger i 2019, hvoretter en komité konkluderer og lager en innstilling til årsmøtet til World Sailing i november 2019.
Til neste år er det 50 år siden Bruce Kirby og Ian Bruce tegnet Laser-jollen, som i 1969 representerte noe nytt; både i kraft av jollens utforming, men også på grunn av den strenge entype-tenkningen som var knyttet til båten. Alt skulle være helt likt. Laseren har utvilsomt vært trendsettende på dette området. Svært mange klasser har kopiert «Laser-konseptet».
Skulle Laser-klassen miste sin OL-status blant annet fordi jollene ikke blir produsert like nok, vil jo det på en måte være et paradoks sett i et historisk perspektiv.

Laser
Laser-klassen har hatt sitt VM siden 1974, og tre norske seilere har tatt VM-medalje i løpet av denne tiden. Per Arne Nilsen vant sølv i 1983, Eivind Melleby bronse i 1995 og Peer Moberg seilte inn til samme medalje i 2001.
Laser er 4,20 m lang og veier 59 kilo. Den har tre rigg-alternativer som definerer de tre klassene; Laser Standard (7,0 kvm seil), Laser Radial (5,8) og Laser 4.7 (4.7)

Melges 14
Melges 14 ble tegnet av Reichel Pugh for noen år siden, og også den kan fåes med tre ulike rigger. Melges 14 Red er for seilere fra 35 til 57 kilo, Melges Blue, som vil være en aktuell erstatter for Laser Radial, er for seilere med en vekt på fra 57 til 79 kilo, mens Melges 14 Gold er for seilere opp til 120 kilo. Melges 14 Blue har et seilareale på 7,8 kvm, mens Gold har 9,1 kvm.
Melges 14 er 4,27 m lang og veier 54 kilo.

RS Aero
RS Aero er blitt kjent i Norge som jollen Magne Klann i sommer seilte fra Nordkapp til Lindesnes med. Den er fire meter lang og skroget veier kun 30 kilo. Jollen er tegnet av Jo Richards og er bygd i sandwich ved hjelp av distansemateriale, epoksy, glassfiber og karbonfiber-forsterkninger. Riggen er todelt og av karbonfiber.
Også RS Aero byr på tre riggalternativer: RS Aero 5 har 5,2 kvm seil og blir anbefalt for seilere som veier mellom 35 og 55 kilo, RS Aero 7 har 7,4 kvm seil (55–75 kilo) og RS Aero 9 har 8,9 kvm seil.

D-Zero
Devoti Sailing med tilhold i Tsjekkia står bak D-Zero, en jolle som ble tegnet av Daniel Holman i 2014. Den er 4,20 m lang og har et skrog som veier 43 kilo. Riggen er av karbonfiber og det er to alternativer: D-Zero Blue som har 6,9 kvm og er egnet for seilere fra 50 til 75 kilo. D-Zero Grey har et seil på 8,1 kvm og er for seilere som veier fra 70 til 105 kilo.
Devoti Sailing er mest kjent som den ledende produsenten av Finnjoller, men firmaet har også bygd en rekke Melges 24 på lisens. Blant annet.