KLAR: Violette Dorange før starten av Retour à la Base, der hun skal seile solo med sin IMOCA »Devenir».
KLAR: Violette Dorange før starten av Retour à la Base, der hun skal seile solo med sin IMOCA »Devenir».

Kan bli tidenes yngste deltaker i  Vendee Globe

22 år gamle Violette Dorange har nå fullført doubbelhanded Transat Jacques Vabre og soloregattaen Retour a la base. Hun kan bli tidenes yngste deltaker i jorden rundt-seilasen Vendee Globe i 2024. 

Publisert Sist oppdatert

Violette Dorange har vist at drømmer og mål kan nås gjennom målbevisst arbeid, masse passion og kjærlighet for havet. Nå har 22-åring trygt krysset Atlanteren og dermed tatt ett skritt nærmere Vendée Globe.

Seiling ble tidlig en stor interesse for Violette. Hun erklærte en dag, tidlig i tenårene, under en kjøretur med sin far og bror at hun ville gjøre noe ekstraordinært. Hun ville krysse store hav og startet straks å planlegge. 

Ett år senere var hun klar til å krysse Den engelske kanal i Optimistjolle. Hun var da 15 år. I dag, 22 år gammel er hun i gang med å prøve kvalifisere seg til neste års Vendée Globe, og hun blir i så fall den yngste som noensinne klarer det, i det som regnes som et av verdens mest krevende seilaser. 

Violette Dorange seilte først fra Le Havre til Martinique under Transat Jacques Vabre. Deretter Retour à la Base som nå pågår, der hun krysser Atlanteren nok en gang fra Martinique til Lorient.

YouTuber om seilerfaringene

Fra hun var ganske ung har Violette dokumentert og delt erfaringene sine på Youtube. Turen med optimistjolle over Den engelske kanalen er en av hennes mest sette videoer.

Vi ser hvordan bølger fyller den lille jolla og hvordan hun må øse så fort hun kan før den neste bølgen treffer. Men hun forteller senere hvordan hun underveis lærte bedre å styre i bølgene og at hun under nattseilasen følte seg som en sann eventyrer. 

En annen populær video er da hun filmer seg selv på en havseilas i en Mini 6.5. Først en ganske sliten jente fordi autopiloten er blitt ødelagt og hun har måtte håndstyre uten muligheter for hvile.

Senere ser vi Violette prater i vei, om det rareste sammensurium av ting som en øy og at de andre konkurrentene vinker til henne. Men på kartplotteren er det ikke en øy eller fastland i sikte på lang tid. Hun hallusinerer på grunn av ekstrem søvnmangel. 

Videoene hun har laget opp gjennom årene er med fransk tale og det er kun de nyeste som kan vises med engelsk teksting. Men for interesserte finnes videoen på kanalen Violette Dorange.

IMOCA: Båten 'Devenir' er Jean Le Cam's tidligere båt 'Hubert'. Med en oppgradering og ny sponsor er Violette klar for flere kommende havseilaser med båten.
IMOCA: Båten "Devenir" er Jean Le Cam's tidligere båt "Hubert". Med en oppgradering og ny sponsor er Violette klar for flere kommende havseilaser med båten.
YOUTUBE: Violetta Dorange seilte over den Engelske Kanal med Optimist som 15 åring. Filmen har 134 000 avspillinger på YouTube.
På tross av sin unge alder og ikke så store kropp, er Violette Dorange klar til å håndtere en ganske stor fartsmaskin av en IMOCA. Foto Thomas Deregniaux / Qaptur / Devenir
På tross av sin unge alder og ikke så store kropp, er Violette Dorange klar til å håndtere en ganske stor fartsmaskin av en IMOCA.

Seiler tidligere Jean Le Cams «Hubert» 

Akkurat nå er Violette Dorange på vei over Atlanteren i soloregattaen Retour à la Base i konkurranse med noen av de beste i verden. Hun seiler, alene, i en 60 fots IMOCA. Foreløpig ligger hun på en 22. plass og hun har over 800 nm igjen til mål. 

De første båtene kom inn til Lorient i Frankrike på lørdag og natt til søndag. Yoann Richomme var raskest. Jeremie Beyou var fem timer bak i mål, tross tekniske problemer under store deler av regattaen. Sam Goodchild til bronse, syv timer bak vinneren.. 

Båten Violette Dorange seiler ble tidligere seilt av den franske seillegenden Jean Le Cam og het «Hubert». Den har nå fått navnet «Devenir». Ser vi Violette på startstreken til Vendé Globe neste år? Vi kommer i alle fall til å følge kvalifiseringen og den unge seileren videre. 

VANT: Yoann Richomme krysset mållinjen lørdag etter ni døgn og tre minutter, og vant Retour a la Base.
PLASSERING: Posisjonen søndag morgen.

.