Debut for IRC-båter til uka

5. april går starten på Spi Ouest i Frankrike. Der ville stille flere nye 40-fotere som er aktuelle for det norske markedet.

Publisert

IRC-målereglen har lenge vært dominerende i England. Hvordan båtene blir målt er en hemmelighet, dt er derfor vanskeligere for designerne å lure reglen slik som det har blitt gjort i IOR på 70 og 80-tallet og med IMS på 90 og frem til i dag. IRC straffer ikke stabilitet eller asymmetriske spinnakere  på samme måte som IMS, og båtene blir derfor tryggere for havseilas og raskere på slør og lens. Interessen for IRC vokser i Norge og Sverige.

Tror på IRC

Claus Landmark har tatt sjansen på at IRC vil bli mest aktuelt for de ivrigste regattaseilerne i tiden fremover og hans nye båt Landmark 43 er typisk for denne reglen. Den rekker dessverre ikke regattaen i Frankrike.

Nye båter

På deltagerlisten finner vi en rekke spennende båter i IRC 1-klassen. Den nye Dehler 44, Grand Soleil 40 og 43, X-41 OD, I følge blur.se skal også være to nye J/122 være med. De har fått måletall på TCC 1.096 og TCC 1.094. X-41 OD gjorde det bra under IRC i England i forrige uke, og har muligheten til å vise at båten duker til mer enn å bare være en entype båt.

Spennende fransk

Archambault vil også rekke å få med deres nye 40 foter. I fjor var lillesøster på 35 fot suveren i IRC 2-klassen og i år stiller hele seks båter av denne typen i en klase med totalt 20 båter.

Bildene av J/122 er fra www.blur.se

Powered by Labrador CMS