Dongfeng i tet

For å vinne Volvo Ocean Race er man ikke bare avhengig av egne resultater. Det trengs også hjelp fra konkurrentene. 

Publisert Sist oppdatert

Etter mastebrekket på etappe fem så det unektelig dystert ut for Charles Caudrelier. Syv poengs å hente inn på ledende  «Abu Dhabi» på fire etapper synes nesten uoverkommelig. Men etter seieren på etappe seks lysnet et svakt håp for Caudrelier & Co. Det er imidlertid ikke nok å slå «Abu Dhabi» å de resterende etappene. Det er også nødvendig å få så mange båter som mulig mellom de to duellantene.

 

Nå ser det plutselig lysere ut. Etter å ha ligget bak i feltet for 48 timer siden, 35 nm bak ledende «Brunel» har vindgudene vært i favør av Caudreliers lag. Siden i går har det dreid seg om båtfart og taktikk, og det behersker «Dongfeng» laget bedre enn de fleste. Laget kjempet seg til en posisjon vest for feltet og tett på isgrensen for å få bedre vind. Det har lønt seg, og siden middagstider fredag har «Dongfeng» bygget seg opp en liten ledelse. Og enda bedre; «Abu Dhabi» er nede på 5. plass i feltet

 

Det er imidlertid nok av utfordringer i vente. En nøkkelbeslutning nå er hvordan man skal komme seg gjennom høytrykket vest for Azorene. Den må tas i løpet av de neste 12 timene. Da er det ikke nødvendigvis noen fordel å ligge i tet. Tetposisjonen er svært sårbar. Konkurrentene kan, takket være AIS, følge alle posisjonene kontinuerlig og når den ledende båten stopper opp i høytrykket kan de andre seile rundt. Når det er vanskelig å vise med absolutt sikkerhet hva vinden gjør er den beste indikator å følge med på de andre båtene. Mye kan med andre ord ende seg frem til forventet målgang 27. Mai.

Holder denne rekkefølgen til mål er det plutselig bare to poeng mellom «Abu Dhabu» og «Dongfeng». Og da er racet helt åpent.

 

Posisjonsrapport 23 mai 00:44 UTC 

Dongfeng Race Team 1361 nm igjen å seile, 15.3 knop

Team Brunel                   + 3.6, 14.9

MAPFRE                           + 3.9, 14.4

Team Alvimedica            + 5.7, 14.8

Abu Dhabi Ocean Racing    + 7.5, 14.7

Team SCA                          + 17.9,   14.4

Mike Sanderson og Katie Pettibone analyserer situasjonen: