Seminar på Stortinget

ULYKKER: Dystre tall for drukningsulykker.
Redningsvest redder liv. Arkivfoto.
FARLIG: Bading er en gjenganger på drukningsstatistikken.
Illustrasjonsfoto.

Sterk økning i dødsulykker i sommer

Antall dødsulykker med fritidsbåt har økt kraftig i år.

Publisert Sist oppdatert

På et seminar om sjøsikkerhet på Stortinget i går kom det frem ferske tall for ulykkessommeren 2015.

Ifølge tidligere president i Norges Seilforbund,  Peter Larsen,  var det 31 omkomne fra fritidsbåt per 4. september i år. Dette er nesten en dobling fra 2014, da det var 17 omkomne på samme tidspunkt.

Antallet dødsulykker på sjøen har vist en synkende trend de siste tiårene med et snitt de senere årene rundt 30 omkomne på årsbasis. Hovedregelen er at flere drukner i somre med godvær enn kjølige somre. Årsaken er rett og slett at flere er ute med båt når været er bra.

Vestpåbudet treffer ikke

–  Men året i år viser et klart brudd med langtidstrenden. Været har ikke vært spesielt bra. Likevel ser vi at dødsulykkene stiger kraftig, sa Larsen på seminaret.

Han mener at årets erfaring viser at vestpåbudet ikke treffer. Han mener påbudet umyndiggjør båtfolket, men innser at det neppe blir aktuelt å reversere prosessen.

– Men jeg håper at det blir utformet en bedre lovtekst som legger større vekt på risiko. Det bør ikke være påbudt med vest i lavrisikosituasjoner, det vil si når været er godt, båten stabil og farten er langsom. Påbudet bør knytte seg til høy fart, dårlig sikt og om man er alene om bord, sa Larsen.

Nikket bifallende

Seilas la merke til at Ole Petter Parnemann i Politidirektoratet nikket bifallende til Larsens betraktninger. Også Kongelig Norsk Båtforbund (KNBF) stiller seg bak forslaget fra seilforbundet. Til sammen organiserer de to forbundene 60 000 båtfolk i Norge.

Statistikken viser at et stort flertall av de som drukner fra båt er menn over 40 år som er alene i båten. Av 96 personer som har druknet i Norge fra 2013, er 90 menn og seks kvinner. Svært mange av dem er over 60 år.

Les også: Slik forbereder du deg på sikker seilas