Duket for stor seilerfest i Ålesund
Duket for stor seilerfest i Ålesund

Duket for stor seilerfest i Ålesund

Tirsdag braker det løs i Ålesund. Da smeller det første startskuddet i 2.4 mR-VM. Seilerfesten rommer imidlertid langt mer enn kampen om mesterskapsmedaljene.

Publisert

VM i 2.4 mR vil bli et mesterskap langt utenom normalen av hva som er vanlig i Norge. Med 58 stk 2.4 mR-seilere i hovedrollen skal hele Ålesund by nemlig være med på seilerfesten. Deltagerne i mesterskapet har base i sentrum av havnen og deler av havneområdet og byen vil være sperret av for å gjøre plass til maritime aktiviteter av ulikt slag og sponsortelt.

1,5 MILLIONER I SPONSORINNTEKT. Ålesunds Seilforening, som arrangerer VMet, har lyktes i å skaffe intet mindre enn nærmere 1,5 mill. kroner i sponsorinntekter.

– Ja, jeg vil ikke arresteres på nøyaktigheten av beløpet, men det ligger i den størrelsen, bekrefter Marius Maaseide, presseansvarlig for arrangementet overfor SEILmagasinet.

Hovedsponsor er kraftselskapet Tafjord, mens åtte partnere er Sparebanken Møre, Devold of Norway, 62o Nord, Redningsselskapet, Farstad Shipping, Aalesund Oljeklede, Provinor og HI Bygg.

MÅ FAVNE BREDT. – Da vi fikk tildelt verdensmesterskapet, innså vi tidlig at dersom vi skulle ha håp om å få med oss sponsorer til arrangementet, kunne vi ikke bare arrangere et vanlig mesterskap. Sponsorer og kommunale myndigheter er opptatt av at et slikt arrangement skal engasjere den vanlige borger i byen. Ingen vil sponse et smalt regatta-arrangement som foregår langt til sjøs, forteller Maaseide.

Dermed bestemte de seg for å arrangere en seilerfest for hele byen, og det har slått an.

I ANMARSJ. I disse dager begynner byen å bære preg av at noe spesielt er i gjære. De første seilerne er ankommet og innmålingen er begynt. Telt blir satt opp, havnen sperret av og VM-båtene begynner å synes i området.

VIL VISE SEILSPORTEN. – Det vil bli masser av aktiviteter mens mesterskapet pågår. Publikum vil få anledning til å prøveseile alt hva vi har av båter i seilforeningen, det være seg joller, kjølbåter eller havseilere. Sunnmøre museum vil vise utviklingen av seilsporten og har blant annet rigget til en reperbane, og en båtbygger vil være i aktivitet med båtbygging. Redningsselskapet vil være på plass med en mengde aktiviteter for barn og ungdom, og sponsorene våre vil ha sine salgsboder i havneområdet. Vi vil kort og godt vise frem seilsporten for et stort publikum, sier Marius Maaseide til SEILmagasinet.

I sentrum for det hele er VM-deltagerne, som kommer fra ti land, og hva de presterer ute på banen, vil bli presentert på storskjerm i byen. Alle båtene vil ha trackingenheter fra TracTrac om bord, og veivalget til hver enkelt båt vil fremkomme grafisk og «live» på storskjermen mens seilasene pågår. Du vil også kunne følge trackingen her på SEILmagasinet.no.

VIL AVLIVE EN MYTE. Ved siden å vise frem seilsport i sin alminnelighet, har Ålesunds Seilforening et annet, viktig ærend. De vil gjerne avlive myten om at 2.4 mR er en klasse kun for funksjonshemmete seilere. Brorparten av deltagerne i VM er funksjonsfriske. 2.4 mR er en klasse som favner alle seilere, men at klassen er blitt valgt som klasse i paralympics, har gitt almennheten en feilaktig oppfatning av den. Noe som igjen har lagt en brems på rekrutteringen til klassen.

18 SEILERE. Norge stiller i Ålesund med en tropp på 18 seilere med landets fremste 2.4 mR-seiler i spissen; Bjørnar Erikstad fra Tønsberg.

Mandag vil det bli arrangert en tune up-seilas. Tirsdag starter alvoret og da er det duket for seilerfest i Ålesund.

Deltagerliste.

Mesterskapets egen webside.

«BEST EVER?» Så langt overgår arbeidet som er lagt ned og profesjonaliteten i arrangementet som Ålesunds Seilforening har fremvist, det meste av hva som er gjort når det gjelder regatta-arrangementer her til lands.

– Det som skal foregå ute på banen, føler vi at vi har god kontroll på. Vi er mer spente på alt annet som skal foregå, sier en travel Maaseide til SEILmagasinet.