Eivind Melleby og Josh Revkin er norske favoritter i Star VM

Tok NM som opplading

Etter NM i Yngling satte Eivind Melleby seg på flyet til USA der han skal kjempe om en av seilsportens mest prestisjefylte titler.

Publisert Sist oppdatert

,Når Starklassen samles til VM i klassens hjemland er 90 lag fra 14 nasjoner med over 15 tidligere verdensmestere og 15 U30-lag på plass. Det ser ut til å bli en begivenhet verd å huske, Ikke bare feirer klassen sitt 100-årsjubileum, men mesterskapet samler et rekordantall deltakere til tross for att klassen har vært fratatt sin olympiske status siden 2012.

100 år siden første VM

Det er 100 år siden tidenes første Star World Championship på Long Island, Sound i New York. Båten var da 12 år gammel og dens popularitet eksploderte fra å være en lokal amerikansk båt til også å spre seg internasjonalt.

Starbåten ble designet i 1910 av Francis Sweisguth og ble OL klasse i 80 år, fra 1932 til 2012, lengre enn noen annen klasse. Starbåten har alltid samle de beste baneseilerne og ingen VM tittel henger høyere enn VM i Star.

Gjevest å vinne i Star

Starbåten har aldri vært noen stor klasse her hjemme, men vi har likevel fostret to gode lag som både har vunnet medalje i OL og gått til topps i VM. Peder Lunde j og Per Olav Wiken tok sølv i OL 1968 bak Lowell North, men foran Poul Elvstrøm. Eivnd Melleby og Petter Mørland Pedersen tok 4. plass i OL 2012, og sammen med Josh Revkin vant han VM i 2017. Av andre VM vinnere kan nevnes Poul Elvstrøm, Pelle Petterson, Lowell North, Dennis Conner, Paul Cayard, Mateusz Kusznierewicz, Torben og Lars Grael, Robert Scheidt, Iain Percy med flere.

Nordmann blant favorittene

Blant favorittene i årets VM fremstår Diego Negri og Sergio Lambertenghi, Tonci Stipanovic og Tudor Bilic, Mateusz Kusznierewicz og Bruno Prada, Augie Diaz og Brad Nichol, John Dane III og Tim Ray, Paul Cayard og Frithjof Kleen i tillegg til Melleby og Revkin som de største favorittene. Seilasene starter 11. og avsluttes 17. september, med en seilas per dag.